vestnik

Kako bi izboljšali kakovost prostora?

A. Nana Rituper Rodež, 20. 2. 2020
A. Nana Rituper Rodež
V Pokrajinski in študijski knjižnici je na ogled razstava o arhitekturi.
Aktualno

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je na ogled razstava Deset let igrive arhitekture, ki jo je pripravil Center arhitekture Slovenije.

Predstavljen je aktivni program vzgoje in izobraževanja otrok in mladine o prostoru, arhitekturi in oblikovanju, s katerim bi radi najprej najmlajšim, hkrati pa tudi starejšim, približali idejo o tem, kako pomemben je v našem življenju prostor, v katerem živimo, bivamo ali delujemo. Prostor in arhitektura nas obdajata vse življenje, dajeta okvir vsem našim dejavnostim, pravi arhitektka Barbara Viki Šubic, ena od ustanoviteljic Centra. Dodaja, da nikoli ni prezgodaj za ozaveščanje in izobraževanje o pomenu kakovostno grajenega prostora.


Svoja znanja arhitekti, ki so program zasnovali, delijo z otroki na delavnicah po šolah, kjer lahko spoznavajo različne materiale. Skupaj z otroki razmišljajo o tem, kako bi lahko spremenili šolske prostore, da bi bili ti bolj prijetni in smiselno izkoriščeni, zbirajo in razvijajo ideje o prenovi in potem tudi izrišejo načrt za prenovo izbranega šolskega prostora – kakšne učilnice, hodnikov ali prostora za druženje. Včasih, pravijo, ni potrebno veliko, le kakšna nova barva ali prerazporeditev pohištva ali druga majhna sprememba, pa lahko dani prostor povsem na novo zaživi.

Izdali so priročnik


Skupaj s Centrom Republike Slovenije za poklicno izobraževanje so na podlagi teoretičnih znanj in praktičnih izkušenj na svojih delavnicah izdali tudi priročnik Material + roka = izkušnja, ki je namenjen izkustvenemu učenju o poklicih. Mladi pa lahko ob priročniku in tudi na njihovih delavnicah, ki jih pripravljajo po vsej Sloveniji, spoznavajo različne materiale, kot so beton in mavec, kamen, kovina, les, tkanina in umetna masa, ter spoznajo različne, predvsem deficitarne in danes vse bolj iskane poklice. Dejstvo pa je tudi, da gre za materiale, ki so na različne načine prisotni v slehernem poklicu, pa naj bo pri pridelavi, obdelavi ali predelavi.
Namen njihovih prizadevanj je s pomočjo delavnice in učbenika prenašati izkušnje iz roda v rod, kjer se tradicija prepleta z znanjem o materialih, obdelavi in izdelkih. Pojasni, zakaj je uporaba lokalnih surovin bolj trajnostna in kje vse se znanje in predmeti prepletajo z našim vsakdanjim življenjem. Razstava bo na ogled ves mesec, potem pa se seli po drugih večjih slovenskih mestih.

pokrajinska-in-študijska-knjižnica-ms center-arhitekture-slovenije
Kaj zdaj berejo drugi