vestnik

Kako bomo glasovali, če bomo na dan volitev v karanteni ali izolaciji?

Vestnik, STA, 3. 2. 2022
Nataša Juhnov
Državna volilna komisija bo na današnji seji odločala o načinu glasovanja volivcev v karanteni ali izolaciji.
Aktualno

Državna volilna komisija (DVK) bo na današnji seji odločala o načinu glasovanja volivcev v karanteni ali izolaciji. Služba DVK je pripravila predlog, po katerem bi bila na aprilskih državnozborskih volitvah volišča za ljudi, ki jim bo zaradi okužbe z novim koronavirusom odrejena izolacija, odprta v času dodatnih dveh ur po zaprtju volišč.

Glede na razmah epidemije covida-19 DVK razmišlja o možnosti glasovanja za ljudi, ki jim bo na dan volitev oz. pet dni pred tem, ko ni več mogoče zaprositi za glasovanje po pošti, odrejena izolacija. Predlog gre v smeri dodatnega odprtja volišč za te volivce. 



Volišča bi bila po predlogu dodatno odprta le za volivce, ki jim je odrejena izolacija, ne pa tudi drugim volivcem. Volivci v izolaciji bi lahko na dan volitev glasovali od 19.15 do 21.15. Vmesni čas, torej od 19. ure do 19.15, pa bi bil namenjen pripravi volilne komisije. Po predlogu bosta morala tako volivec kot član odbora nositi masko FFP2. Podaljšani čas bi po predlogu veljal le za volilni dan, ne pa tudi za predčasno glasovanje.

Predsednik države Borut Pahor se bo danes srečal z DVK
STA
Glede na razmah epidemije covida-19 DVK razmišlja o možnosti glasovanja za ljudi, ki jim bo na dan volitev oz. pet dni pred tem, ko ni več mogoče zaprositi za glasovanje po pošti, odrejena izolacija.


Volivci, ki jim bo na dan glasovanja odrejena karantena, po mnenju, ki ga je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) podal službi DVK, lahko glasujejo v rednem času odprtja volišč, torej od 7. do 19. ure. Pri tem na NIJZ poudarjajo, da je glasovanje mogoče ob doslednem spoštovanju zaščitnih ukrepov. Pri razpravi o tej temi se jim bodo na seji pridružili tudi predstavnik NIJZ, predstavnik ministrstva za zdravje in predstavnik strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19.

DVK bo sicer na seji obravnavala tudi predlog sklepa o določitvi obveznosti volivcem, ki želijo glasovati na domu, in več drugih sklepov o imenovanju in razrešitvi članov volilnih komisij.

dvk volitve karantena koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi