vestnik

Kako je krajina navdihnila slikarje

A. Nana Rituper Rodež, 23. 12. 2018
Nataša Juhnov
Kolonija poteka v Moravskih Toplicah.
Aktualno

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je na ogled razstava likovnih del, ki so nastala na letošnji 24. mednarodni slikarski koloniji Primož Trubar v Moravske Toplicah.


Predstavljajo se slikarji Igor Banfi, Ana Cajnko, Matej Čepin, Herman Gvardjančič, Rado Jerič, Keiko Miyazaki in Tone Seifert, ki jih je k sodelovanju povabil umetniški vodja kolonije akademski slikar Nikolaj Beer. To je manjša kolonija po številu sodelujočih, vsakokrat pa preseneča po ustvarjalnosti in umetniških delih in pokaže, da lahko v kratkem času nastanejo kakovostna likovna dela, je povedal umetnostni zgodovinar povedal mag. Franc Obal, tudi avtor besedila publikacije, ki je izšla ob tej priložnosti.

e90d4b7bb24eaf3dcc4ba60f2d9ff9a3
Branko Žunec
Akademski slikar Nikolaj Beer je vsa leta umetniški vodja kolonije


Za razstavo so izbrali dela, ki so nastala poleti, ko so bivali v Moravskih Toplicah, kjer jih je navdihovala krajina, kulturna in tudi nesnovna dediščina, gledalec pa lahko spozna, kako so poiskali motive in jih prenesli na svoja slikarska platna.

52ea1fb40f567835eaf7020232b36847
A. Nana Rituper Rodež
Franc Obal, Janez Horvat in Geza Erniša.

Kolonijo organizirajo Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar, Občina Moravske Toplice in Evangeličanska cerkev v Republiki Sloveniji, Doslej je na kolonijah Primoža Trubarja nastalo preko 300 likovnih del prepoznavnih akademskih slikarjev iz Slovenije in tujine, te umetnine pa danes krasijo številne ustanove

slikarska kolonija Primož Trubar MORAVSKE TOPLICE PIŠK Nikolaj beer