vestnik

Kako poleti preprečiti zastrupitev s hrano?

Vsebino zagotavlja Adeo, 17. 8. 2022
Arhiv naročnika
Zastrupitev s hrano.
Aktualno

Zagotovo ste se že kdaj srečali z zastrupitvijo hrane, ki so ji sledile huda slabost, driska, bruhanje, glavobol ali celo povišana telesna temperatura. Ker gre za izjemno neprijetno situacijo, ki pa je v vročih poletnih mesecih še pogostejša, preverite, kako jo lahko preprečite oziroma kako jo sploh prepoznati ter na kakšen način si pomagati, če vas kljub vsej previdnosti vseeno doleti.

Kako preprečiti zastrupitev s hrano?

Največ lahko naredite, če boste pozorni na higieno pred, med in po pripravi hrane. Skrbno si umivajte roke, hkrati pa poskrbite tudi za čisto posodo in površino, na kateri pripravljate hrano. Hrano temeljito operite, sploh takrat ko gre za sadje in zelenjavo. Meso in zelenjavo režite na dveh različnih kuhinjskih deskah. Največ pozornosti namenite mesnim izdelkom in živilom, ki vsebujejo jajca ter mlečne beljakovine. Poiščite jih v najrazličnejših katalogih, saj le-ti zagotavljajo ustrezno kakovost živil, vendar se izogibajte kupovanju na zalogo, sploh poleti, ko so živila še bolj pokvarljiva. Vrečke z nakupljenimi živili nikar ne puščajte v ogretem avtomobilu, temveč poskrbite, da živila takoj, ko pridete domov, shranite v hladilnik. Če hrano odmrzujete, pazite, da tega ne počnete na sobni temperaturi, temveč s pomočjo štedilnika ali mikrovalovne pečice, hkrati pa se izogibajte tudi večkratnemu pregrevanju hrane. Največkrat je težava pri prenašanju živil iz ene lokacije na drugo. Živila, ki so obstojna na sobni temperaturi prenašajte v originalni embalaži, medtem ko živila kot so meso, delikatesa ter mlečne izdelke, prenašajte v hladilni torbi, saj se s tem izognete pokvarljivosti le-tem.



Ali ste vedeli, da je zastrupitev s sladoledom lahko nevarna?

Sladoled naj bo vedno zadnje živilo, ki ga položite v nakupovalno košarico, pri vožnji domov pa ga shranite v izolirno vrečko. Ne pozabite preveriti roka uporabe, hkrati pa bodite pozorni tudi na to, ali je sladoled ustrezno hlajen, kar pomeni, da mora biti na dotik trd. V kolikor ni tako, pomeni, da sladoled ni shranjen pri ustrezni temperaturi, zato ga nikar ne kupujte. Sladoleda nikoli ne prestavljajte iz ene embalaže v drugo, prav tako pa odtajanega sladoleda ponovno ne zamrzujte, saj lahko s tem tvegate nastanek resnih črevesnih težav.



Živila, ki spadajo v rizično skupino

Živila s katerimi se ljudje najpogosteje zastrupijo so jajca, saj lahko vsebujejo bakterije salmonele. Zastrupitvi z njimi se izognete tako, da jih shranjujete v hladilniku ter jih vedno dobro skuhate ali popečete. Med živila, ki pogosto povzročijo zastrupitev s hrano spadajo tudi surovo meso in perutnina, morski sadeži, nepasterizirani sokovi in mleko ter drugi mlečni izdelki.



Znaki zastrupitve s hrano

Najpogostejši znaki, ki jih spremlja zastrupitev s hrano so huda slabost, trebušni krči, driska, bruhanje in posledično tudi dehidracija, zato je izredno pomembno nadomeščanje tekočin in elektrolitov. Zastrupitev s hrano pa se kaže tudi z glavobolom, hitrim srčnim utripom ter povišano telesno temperaturo.



Kako si pomagati pri zastrupitvi s hrano?

Ko posumimo na zastrupitev s hrano je najbolje obiskati zdravnika, ki bo takoj vedel, kakšno zdravljenje je najprimernejše. V kolikor to ni mogoče in od zastrupitve še ni minilo več kot šest ur, poskušajte izzvati bruhanje, saj boste na takšen način izločili hrano iz telesa. Seveda pa ne smete pozabiti na nadomeščanje izgubljene tekočine, da se izognete dehidraciji. Pomagate si lahko tudi z medicinskim ogljem ter močnim nesladkanim ruskim čajem. Zastrupitev s hrano se v večini primerov ozdravi v treh dneh, pri čemer je izredno pomemben dovoljšen počitek.

Pri hrani nikoli ne smete biti v dvomih, kar pomeni, da če imate občutek, da na primer meso nima prave barve ali vonja, le-tega takoj zavrzite in ga nikar ne preizkušajte. Naslednjič pa le bodite bolj previdni pri shranjevanju. Če sedaj razmišljate kakšno hrano vzeti s seboj na plažo, da ne bo prišlo do neprijetnih situacij, naj vam povemo, da s kakšnim slanim ali sladkim prigrizkom nikakor ne morete zgrešiti, še boljši pa bo kakšen kos sadja ali pa na koščke narezana lubenica, ki vas bo še kako osvežila.

zastrupitev hrana
Kaj zdaj berejo drugi