vestnik

Kako si lahko pomagamo v sezoni prehladov in gripe?

A. Nana Rituper Rodež, 5. 2. 2020
Pixabay
Pri gripi in prehladu je pomemben tudi počitek.
Aktualno

V zimskih dneh se poveča število prehladnih obolenj in okužb dihal, pojavi se tudi gripa. Pogosteje kihamo, kašljamo, smrkamo, teče nam iz nosa in se zaradi tega po navadi slabo počutimo.

Najverjetneje smo staknili kakšen prehlad, kar sploh ni težko. Običajno je po nekaj dneh bolje, kdaj pa se trdovratnih simptomov ne moremo znebiti kar tako. Težave lahko lajšamo s čaji in zdravili iz domače lekarne ali po nasvetu farmacevtov, včasih pa je treba obiskati tudi zdravnika. Treba je tudi vedeti, kdaj gre za prehlad, gripo ali kakšno drugo obolenje, kdaj si pomagamo sami in kdaj moramo do zdravnika.

Kaj je prehlad ...

Prehlad je vnetje zgornjih dihal, nosa, žrela in grla, ki ga povzročajo različni virusi, simptomi pa so odvisni od virusa, ki ga je povzročil. Pokažejo se postopoma, običajno se začne z zamašenim nosom, bolečim žrelom, hripavim glasom in suhim kašljem, kar spremlja slabo počutje, prehlad pa po nekaj dneh mine. Ker virusi prehlada prežijo na vseh možnih koncih, se jim težko popolnoma izognemo.

… in kaj gripa

Gripa je akutna okužba dihalnih poti, ki jo povzročajo virusi tipa A, B in C, bolezen se v primerjavi s prehladom pojavi nenadno, imamo močan glavobol, hude bolečine v sklepih in mišicah, visoko telesno temperaturo okoli 39, lahko tudi do 40 stopinj Celzija, po treh dneh začutimo rahlo izboljšanje, ostanejo pa izčrpanost, oslabelost in slabo počutje, ki lahko trajajo še dolgo, tudi tri tedne. Pred gripo se lahko precej zanesljivo zaščitimo s cepljenjem.

gripa, prehlad
Pixabay
Sezona gripe se v Sloveniji največkrat začne v drugi polovici decembra, največ obolelih pa je proti koncu januarja in v prvi polovici februarja.

Zaradi prehlada in gripe, če vse poteka brez zapletov, ni treba k zdravniku. Težave si lajšamo s čaji, vitamini ter zdravili iz domače lekarne in tistimi, ki jih kupimo v lekarni. Vneto grlo blažimo z antiseptiki, ki odpravljajo blažje okužbe v ustih in grlu ter preprečujejo razvoj resnejših bakterijskih obolenj. Za znižanje povišane telesne temperature in blažitev bolečin je najbolje vzeti paracetamol, ki je na voljo v obliki tablet, sirupa, sveč in zrnc, ki jih raztopimo v topli vodi. Priporoča se tudi pitje veliko tekočine in vitaminov, zlasti vitamina C. Ni nujno, da za to kupujemo drage pripravke, saj dovolj vitamina zaužijemo s sadjem in zelenjavo.

počitek, gripa, prehlad, čaj
Pixabay
Priporočljivo je pitje čaja in uživanje vitaminov.

Če pride do zapletov

Nekoliko bolj je zapleteno pri kašlju, saj poznamo dve vrsti kašlja, suhega in vlažnega, pri katerem nastaja preveč bronhialne sluzi. Suhi kašelj, ki se pojavlja v napadih, še posebno ponoči, zdravimo ali lajšamo z zdravili, ki pomirjajo kašelj. Pri kašlju, kjer se izloča sluz, pa moramo razredčiti sluz, da se lažje izkašljamo. Da stanja ne bi poslabšali, moramo izbrati pravi sirup ali zdravilo. Nos si pomagamo odmašiti s pršili za nos in inhalacijami. Priporočata se tudi počitek in pitje tekočine.

Prehlad in gripo običajno prebolimo brez zapletov v nekaj dneh, zaplete pa se lahko ob dodatni okužbi z bakterijami, ki povzročajo tudi pljučnico. Pri odraslih prehlad traja do pet dni, če traja dlje, se pojavi gnojni izcedek in povišana telesna temperatura, se priporoča obisk zdravnika, da ne bi prišlo do zapletov. Pri gripi bi se moralo izboljšanje pokazati po treh, štirih dneh, če se ne, je bolje, da gremo k zdravniku, da gripa ne bi prešla v pljučnico ali bronhitis. 

Z gripo ali prehladom se najpogosteje okužimo kapljično, saj oboleli kihajo in kašljajo, s stiskom rok, lahko pa tudi z dotikanjem predmetov, zato upoštevajmo higienska navodila, poleg tega se ne zadržujmo v zaprtih prostorih, kjer je veliko ljudi. Pred gripo se lahko zavarujemo tudi s cepljenjem, cepivo pripravijo za vsako sezono posebej, vključevalo pa naj bi tri antigene virusa gripe, ki bodo po predvidevanjih Svetovne zdravstvene organizacije krožili v prihajajoči sezoni. Cepljenje se zlasti priporoča starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom, rakastim bolnikom, nosečnicam in drugim. 

prehlad gripa sezona