vestnik

Kako smo z zdravjem zadovoljni Pomurci? 

I. B., 6. 4. 2019
Profimedia
Sadje je pomemben vir energije.
Aktualno

Jutri bomo obeležili svetovni dan zdravja, ki bo potekal pod geslom Zdravje za vse. S tem sloganom Svetovna zdravstvena organizacija poudarja univerzalno dostopnost do zdravstvenih storitev za vsakogar in vsepovsod, ne da bi ljudje pri tem zašli v finančno stisko.

65 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 16 ali več let, je svoje splošno zdravstveno stanje v letu 2017 ocenilo kot zelo dobro ali dobro. Delež takih oseb pa je bil najnižji prav v pomurski statitstični regiji (56 odstotkov), najvišji pa v osrednjeslovenski regiji (70 odstotkov). Podatki Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) kažejo, da na stopnjo zadovoljstva z življenjem pomembno vpliva tudi zdravstveno stanje oseb. Tako so tisti Slovenci in Slovenke, ki so svoje zdravstveno stanje ocenili kot zelo dobro, zadovoljstvo z življenjem ocenili z oceno 8,2 od 10. Povprečna samoocena zadovoljstva z življenjem v letu 2017 je znašala 7,2. Prebivalci pomurske regije so zadovoljstvo z življenjem ocenili z oceno 6,9, nižje je le v koroški in posavski regiji. Najvišjo oceno, 7,4, so v letu 2017 imeli prebivalci gorenjske, osrednjeslovenske in jugovzhodne Slovenije.

Ali eno jabolko na dan res odžene zdravnika stran?

67 odstotkov oseb, ki menijo, da je njihovo splošno zdravstveno stanje zelo dobro, je v tistem obdobju vsaj enkrat dnevno jedlo sadje, 73 odstotkov pa tudi zelenjavo. Med tistimi, ki so zdravje ocenili kot zelo slabo, je bilo 64 odstotkov takih, ki so sadje zaužili vsaj enkrat na dan, ter 62 takih, ki so dnevno jedli tudi zelenjavo. Slovenija je bila leta 2017 po deležu prebivalcev, ki so vsaj enkrat na dan pojedli sadje na 7. mestu, po deležu tistih, ki so vsaj enkrat na dan zaužili zelenjavo pa na 9. mestu.

5f0d460813299f561318689f6b80c1a1
Sašo Bizjak
Zobozdravstvene storitve za marsikaterega Slovenca predstavljajo finančno breme.


Podatki ankete iz leta 2017 so tudi pokazali, da je pokritost zdravstvenih storitev iz obveznega in dopolnilnih zavarovanj dobra. Za 86 odstotkov prebivalcev, starejših od 16 let, zdravstvene storitve niso predstavljale finančnega bremena. Drugače je bilo pri zobozdravstvenih storitvah. Te so večje finančno breme predstavljale za 48 odstotkov prebivalcev, plačila oziroma doplačila zdravil pa za 52 odstotkov Slovencev in Slovenk.

Profimedia
Jutri bomo obeležili svetovni dan zdravja. 
nijz svetovni dan zdravja zadovoljstvo z zdravjem