vestnik

Kako v poletni vročini ustrezno poskrbeti za živali?

Vestnik.si, 27. 6. 2022
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Društvo za zaščito živali Pomurja ponovno opozarja, da je pred nami suho, vroče in dolgo poletje, kar živalim zaradi kožuha lahko povzroča trpljenje.

Člani društva navajajo, da pogosto naletijo na prizore, ko skrbniki sedijo v senci, medtem ko je njihov pes privezan ali v boksu izpostavljen soncu. Poudarjajo, da je naša žival naša odgovornost in smo dolžni zanjo poskrbeti, zato jim ne povzročajmo dodatnega trpljenja. Da bi živalim olajšali težave v vročini, so v Društvu za zaščito živali Pomurja izdali naslednja priporočila.

Kot prvo navajajo, da je živalim potrebno omogočiti dostop do sence. Sonce se čez dan premika, zato je potrebno poskrbeti, da ostane žival cel dan v senci.  

vročina, pes
Pixabay
Fotografija je simbolična.

Negovanje 2024

(FOTO) V Negovi spet v znamenju zelišč

Na gradu Negova so tudi letos izvedli tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE, kjer se je celotno dogajanje vrtelo okrog zelišč in zeliščarstva. Čez ves dan je potekala zeliščarska tržnica, na kateri so se lahko izmenjevale sadike in semena zelišč, najti je bilo mogoče pripomočke za vzgojo zelišč, izvedeti kaj več o uporabi zelišč za krepitev zdravja, za negovanje dobrega počutja, v kulinariki in negi. S tem namenom so obiskovalci lahko kupili razne čaje, kreme, mazila, soli, tinkture, hidrolate, namaze in še kaj. Iva Hari je izvedla kulinarično delavnico Z zeliščnega vrta na krožnik, Simon Veberič in Suzana Simenčič iz Alchemie Pannonice sta predstavila najpogostejše napake pri uporabi eteričnih olj, Vesna Golob je predstavila zeliščne pripravke za čiščenje kože in presnove, Sanja Lončar je predavala o zeliščnih skrivnostih za hitro polnjenje baterij, Alenka Šoštarič pa o zeliščih za boljše zdravje našega vrta. Za najmlajše je bil na voljo Apolonijin kotiček z interaktivnimi igrami in degustacijo čajnih mešanic. Sonja Jagarinec je za otroke pripravila tudi delavnico, na kateri so posadili zelišča, Družinsko gledališče Kolenc pa je izvedlo predstavo Kekec in Prisank. Obiskovalci so si pod vodstvom lahko ogledali grad in pokusili grajsko juho iz kotla, ki jo je pripravilo Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, člani društva so prav tako nastopili kot grajska gospoda.

Prav tako je potrebno večkrat dnevno preveriti, ali ima žival na voljo svežo pitno vodo in jo tudi vsaj enkrat dnevno zamenjati. Nastavite jo lahko tudi drugim živalim, na primer pticam. 

dog-g13b795a5e_1920
Pixabay
Fotografija je simbolična.

Sprehode je zaradi vročega asfalta potrebno omejiti na jutranje in večerne ure, ko se ta ohladi. Če se kuža rad kopa, mu omogočite hlajenje v vodi. 

Zelo pomembno je, da nikoli ne pustimo živali v zaprtem, parkiranem avtomobilu, saj lahko tudi v senci doseže visoke temperature. Že manj kot deset minut je namreč dovolj, da pride do toplotnega udara. 

Živali slabo prenašajo vročino, zato so pogosto žrtve toplotnih udarov. Prepoznate ga po sopenju, slinjenju, hitrem dihanju, krčih in nezavesti. V tem primeru žival takoj premaknite v senco, v zračen prostor in jo po telesu postopoma hladite z vodo, nato pa pokličite veterinarsko pomoč.

društvo-za-zaščito-živali-pomurje vročina živali živali-v-vročini