vestnik

Kako v poletni vročini ustrezno poskrbeti za živali?

Vestnik.si, 27. 6. 2022
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Društvo za zaščito živali Pomurja ponovno opozarja, da je pred nami suho, vroče in dolgo poletje, kar živalim zaradi kožuha lahko povzroča trpljenje.

Člani društva navajajo, da pogosto naletijo na prizore, ko skrbniki sedijo v senci, medtem ko je njihov pes privezan ali v boksu izpostavljen soncu. Poudarjajo, da je naša žival naša odgovornost in smo dolžni zanjo poskrbeti, zato jim ne povzročajmo dodatnega trpljenja. Da bi živalim olajšali težave v vročini, so v Društvu za zaščito živali Pomurja izdali naslednja priporočila.

Kot prvo navajajo, da je živalim potrebno omogočiti dostop do sence. Sonce se čez dan premika, zato je potrebno poskrbeti, da ostane žival cel dan v senci.  

vročina, pes
Pixabay
Fotografija je simbolična.

Prav tako je potrebno večkrat dnevno preveriti, ali ima žival na voljo svežo pitno vodo in jo tudi vsaj enkrat dnevno zamenjati. Nastavite jo lahko tudi drugim živalim, na primer pticam. 

dog-g13b795a5e_1920
Pixabay
Fotografija je simbolična.

Sprehode je zaradi vročega asfalta potrebno omejiti na jutranje in večerne ure, ko se ta ohladi. Če se kuža rad kopa, mu omogočite hlajenje v vodi. 

Zelo pomembno je, da nikoli ne pustimo živali v zaprtem, parkiranem avtomobilu, saj lahko tudi v senci doseže visoke temperature. Že manj kot deset minut je namreč dovolj, da pride do toplotnega udara. 

Živali slabo prenašajo vročino, zato so pogosto žrtve toplotnih udarov. Prepoznate ga po sopenju, slinjenju, hitrem dihanju, krčih in nezavesti. V tem primeru žival takoj premaknite v senco, v zračen prostor in jo po telesu postopoma hladite z vodo, nato pa pokličite veterinarsko pomoč.