vestnik

Kako varni so sodniki v Pomurju

A. B., 24. 6. 2019
Sašo Bizjak
V sodnih dvoranah za varnost skrbijo tudi z gumbi za preplah. 
Aktualno

Policisti še ugotavljajo, kdo je brutalno pretepel okrožno sodnico Danielo Ružič

O varnosti sodnikov in sodnega osebja smo se v luči napada na mariborsko sodnico Danielo Ružič, ki izvira iz Prekmurja, pogovarjali s predsednikom murskosoboškega okrožnega sodišča Brankom Palatinom.


Sodno stavbo v Murski Soboti varujeta dva varnostnika, na vhodu so detektorska vrata. Če je na sporedu obravnava, za katero na sodišču ocenijo, da bi bila lahko tvegana za sodnika ali drugo osebje pred dvorano ali v njej, lahko sodišče za pomoč pri varovanju zaprosi policijo. Tako je bilo v primeru sojenja vpletenim v streljanje na Pušči maja 2004.
Vsaka sodna dvorana ima tudi gumb za preplah, Palatin pa pravi, da pripravljajo ukrepe, da dostop do kabinetov in prostorov sodnikov za stranke sodišča ne bi bil več mogoč.


Prostorske razmere za zdaj omogočajo, da stranka, ki potrebuje storitev iz zemljiške knjige ali kakega drugega registra, pride do nadstropja, kjer imajo sodniki svoje pisarne.
V Pomurju za zdaj hujših groženj sodnikom ni bilo, marca pa se je zgodilo, da je nekdo z grafiti popisal pročelje ljutomerskega okrajnega sodišča. Palatin, ki je denimo razsojal v odmevnih primerih, kot sta Petek in Leljak, še pove, da je »sojenje v medijsko odmevnih zadevah in zadevah, ki zanimajo širšo javnost, zmeraj zelo stresno in pod pritiski«. Med sojenjem v primeru Petek sam ni imel policijskega varstva, imela pa ga je tožilka Elizabeta Györkös.


»Sojenje v medijsko odmevnih zadevah in zadevah, ki zanimajo širšo javnost, je zmeraj zelo stresno in pod pritiski.«

Mariborski policisti medtem nadaljujejo intenzivno preiskavo, da bi ugotovili, kdo stoji za napadom na okrožno sodnico Danielo Ružič, z informacijami so zelo skopi. Ružičevo so napadli pred njeno hišo v Pekrah pri Mariboru, neznani storilec ali storilci naj bi jo bili brutalno pretepli, ima več zlomov in težje poškodbe glave in je na zdravljenju v UKC Maribor. Policisti nobene od možnosti – da je motiv za napad povezan z njenim delom ali z zasebnim življenjem – še niso izključili.
Nataša Juhnov
Branko Palatin
sodniki varnost