vestnik

Kako varno živijo v Občini Beltinci?

ABE, 10. 8. 2020
Aleš Cipot
Župan Marko Virag »Že samo eno kaznivo dejanje je preveč.«
Aktualno

»Že samo eno kaznivo dejanje je preveč,« pravi beltinski župan Marko Virag.

Svetniki beltinskega občinskega sveta so se na zadnji julijski seji seznanili s poročilom Policijske postaje (PP) Murska Sobota o varnostni oceni življenja v občini. Poročilo je predstavil predstavnik PP Murska Sobota Emil Trajbarič. V nastopu je povzel, da 8500 prebivalcev Občine Beltinci živi relativno varno in v skladu z ocenami, ki jih je za leto 2019 pripravila policija.

840bc09b04b55036c1479b70ad5cfb9a
Nataša Juhnov
Policisti pogosti obravnavajo prekrške in kazniva dejanja v romskem naselju v Beltincih

V občini se je lani zgodilo 93 kaznivih dejanj, podatek pa je primerljiv s podatki iz prejšnjih let. Kar 18 kaznivih dejanj je bilo storjenih proti zakonski zvezi, družini in otrokom – v 12 primerih je šlo za odvzem mladoletne osebe in v šestih za nasilje med zakonskimi in zunajzakonskimi partnerji. Zgodila se je še šest kaznivih dejanj groženj in pet kaznivih dejanj zoper življenje in telo. »Čeprav policisti in kriminalisti v naši občini niso obravnavali najtežjih in najbolj zavržnih nezakonitih dejanj, pa je že eno samo dejanje, ki je bilo storjeno, preveč,« je poročilo ocenil župan Marko Virag.

f0b2f672c7cc3c7888a6b2e1321cf70c
Jure Zauneker
Razstrelitev bančnega avtomata iz decembra 2018 na bencinski črpalki v Beltincih še ni preiskana.

Policisti PP Murska Sobota so na področju prometa našteli 2133 prekrškov in izdali 1856 plačilnih nalogov ter 104 obdolžilne predloge. Za primerjavo: Leta 2018 je bilo na območju beltinske občine 1280 kršitev cestno-prometnih predpisov. »Povečanje števila kršitev lahko pripišemo dejstvu, da smo tudi predstavniki občine policiji podali več pobud, kjer prihaja do kršitev, posledično pa je to pomenilo tudi več policijskih kontrol. Vsekakor si bomo še naprej prizadevali za umirjanje prometa v naši občini,« je k poročilo še dodal župan Virag.

Glasba med pogrebom

PP Murska Sobota ni posebej ocenjevala varnost v beltinskem romskem naselju, a tam ni vse v najlepšem redu, je mogoče redno slišati med prebivalci Beltinec. Okoliški ljudje se namreč Romov bojijo. Dogaja se celo, da iz naselja odmeva zelo bučna glasba, kadar so pogrebi. Težave sicer ne povzročajo le Romi, ki izhajajo iz beltinskega naselja, ampak predvsem tisti, ki so se v Beltince pred časom preselili iz Hrvaške, Makedonije, Kosova in drugih držav, z namenom, da si tukaj ustvarijo družino in najdejo službo. Murskosoboški policisti, kot izhaja iz njihovega poročila, zato spremljajo tudi področje prijav prebivališč tujcev v občini, opravljajo nadzore na področju zaposlovanja tujcev, kakor tudi ugotavljanja njihovih identitet.

beltinci policija romi