vestnik

41 Slovencev iz Španije v karanteno v Velenje. Kacin napoveduje še več mest s karanteno

I.B., 27. 3. 2020
Profimedia
Slika je simbolična.
Aktualno

Vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter in vladni govore Jelko Kacin predstavljata aktualno dogajanje v zvezi z epidemijo novega koronavirusa.

Jelko Kacin je danes javnost obvestil, da se je iz Španije, z madridskega letališča, včeraj z letalom vrnilo 41 Slovencev, na letalu pa je bilo tudi nekaj Avstrijcev, ki so pot nadaljevali napre. Po prihodu na ljubljansko letališče so vsi opravili zdravniški pregled, nato pa prejeli odločbe za 14-dnevno samoizolacijo, ki jo bodo opravili v velenjskem hotelu Paka. Dodal je, da bodo karantenske odločbe v prihodnje dobili vsi, ki se bodo vrnili iz drugih žarišč. Tisti, ki se bodo vrnili iz Španije, pa bodo nemudoma odpeljani v karanteno. Do sedaj je Slovenija izdala 445 karantenskih odločb. 

Andrej Šter je povedal, da se vsi potniki sprva niso želeli vrniti, ker niso želeli okužiti koga od svojcev. Dodal je, da je šlo za skrajno odgovorno potezo razmeroma študentov in športnikov, ki se zavedajo razmer v Španiji. Vsi so bili pred vkrcanjem seznanjeni s tem, da jih čaka odhod v 14-dnevno karanteno. V velenjskem hotelu je vse urejeno tako, da potniki ne bodo prišli v stik z osebjem hotela, vsi pa bodo imeli na voljo komunikacijske naprave za kontakte s svojci. Za tiste, ki so v karanteni, pa skrbijo predstavniki civilne zaščite. 

Ster
Posnetek zaslona
Andrej Šter, vodja konzularne službe ministrstva za zunanje zadeve.

Šter je še napovedal, da bo jutri iz Madrida pripotovalo novo letalo, ki bo pripeljalo med 40 in 45 Slovencev in nekaj skupin tujcev. Slovence bodo odpeljali v karanteno, tujci pa bodo zapustili letalo, nato pa brez postanka v naši državi odpravili proti svojim domovinam. 

Kacin se je obenem zahvalil prebivalcem Velenja, ki razumejo situacijo, in že napovedal, da to ne bo edino mesto, v katerem bo urejena karantena. 

sporočilo sta
Kaj zdaj berejo drugi