vestnik

Kam danes po dozo kulturnih vsebin?

Vestnik.si, 8. 2. 2022
Maja Hajdinjak
Predmeti in podobe, Dušan Kirbiš
Aktualno

Ob slovenskem kulturnem prazniku številne kulturne ustanove vabijo na dan odprtih vrat. Preverilo smo, kam se lahko danes odpravite in kaj vse si lahko ogledate.

V Pomurskem muzeju Murska Sobota si lahko med 9. in 17. uro brezplačno ogledate stalno in dve občasni razstavi, in sicer Pomanjkanje, zadostnost, izobilje ter Sobota pred Sobotov. Ob 10. in ob 14. uri bo avtorica ulične razstave Sreča z vami in od vas; piceke, meso, debele bilice Jelka Pšajd vodila med panoji. Zbirno mesto je na Drevoredu Martina Luthra v Murski Soboti. Iz muzeja še sporočajo, da so za družine za popestritev ogleda stalne razstave pripravili posebne liste z ugankami in izzivi. 

Galeriji Murska Sobota bo med 10. in 17. uro na ogled razstava Predmeti in podobe, ki jo je pripravil Dušan Kirbiš, letošnji nagrajenec Prešernovega sklada. Vstop je prost, na voljo pa bodo tudi ogledi razstave s kustusom. 

ulična-razstava, murska-sobota, drevored-martina-luthra
Vanesa Jaušovec
Muzejska ulična razstava na drevoredu Martina Luthra - Sreča z vami in od vas; piceke, meso, debele bilice

Dan odprtih vrat pripravljajo tudi v radgonskem muzeju Špital. Obiskovalce med 12. in 16. uro vabijo k brezplačnemu in zabavnemu odkrivanju njihove dediščine. 



Tudi Galerija-muzej Lendava omogoča brezplačne oglede kulturnih vsebin. Lendavski grad je odprt med 8. in 16. uro, sinagoga pa med 10. in 14. uro. V gradu sta med drugim odprti 8. mednarodna fotografska razstava Pannonia Reflections 2021 ter razstava Onkraj vidnega.

lendava, lendavski-grad, pannonia-reflections, panonske-refleksije
Jože Gabor
V lendavskem gradu so minuli petek odprli osmo mednarodno fotografsko razstavo Panonia Reflections.

V Muzeju in galeriji Ante Trstenjak Ljutomer je med 8. in 15. uro omogočen ogled razstave dijakov Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Dijaki so razstavo pripravili pod vodstvom mentorice Tanje Trajbarič Lopert, nabor del pa je pester, od abstrakcij razpoloženja v slikah prvih letnikov, do študijskih risb in upodobitev antičnih junakov v delih dijakov izbirnega sklopa ITS - Umetnost, ki vzpodbuja umetniško izražanje tudi pri dijakih splošne smeri. 

8.-februar slovenski-kulturni-praznik
Kaj zdaj berejo drugi