vestnik

Kam danes po dozo kulture?

I.B., 7. 2. 2023
Jure Kljajić
Številne kulturne ustanove bodo na slovenski kulturni praznik odprle svoja vrata
Aktualno

V Sloveniji 8. februarja praznujemo Prešernov dan oziroma slovenski kulturni praznik. Preverili smo, kam se lahko odpravite.

Številne kulturne ustanove bodo na ta dan odprle svoja vrata. V Pomurskem muzeju Murska Sobota bo med 9. in 17. uro mogoč brezplačen ogled stalne razstave, razstave likovnih del Ladislava Danča in nove muzejske razstave Kmečko delo v umetnostni in etnološki podobi. Ob 10. uri bo brezplačna družinska delavnica, na kateri bodo izdelovali igrače v podobi pomanjšanega lesenega voza s kravjo vprego, med 11. in 12. uro pa bo prikaz predenja na kolovratu. 

V Galeriji Murska Sobota bodo med 10. in 18. uro nudili brezplačen ogled razstave Janeza Bernika in Endreja Göntérja. Javni strokovni vodstvi po razstavah bosta ob 10. in ob 16. uri, umetnika in njuna dela bosta predstavila kustosa Robert Inhof in Irma Brodnjak Firbas. Ob 14. uri se bo začela še družinska likovna delavnica Zven besede na sliki, ki jo bo izvedla Jelka Geder Kosi. 

Kulturni dan lahko preživite tudi v Muzeju Špital. Brezplačnega ogleda se lahko udeležite med 12. in 16. uro. Stalne in občasne razstave si boste lahko ogledali tudi v lendavskem gradu ter v lendavski sinagogiin sicer med 10. in 14. uro. 

V ljutomerski galeriji Ante Trstenjaka so med 8. in 15. uro na ogled likovna dela dijakov Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. 

slovenski-kulturni-praznik dogodki