vestnik

Kam v Pomurju se lahko odpravite na svetovni dan turizma?

STA, I.B., 27. 9. 2019
Vida Toš
3. zeleno okno bodo danes odprli v Moravcih v Slovenskih goricah.
Aktualno

Po vsem svetu danes obeležujemo svetovni dan turizma, pod naslovom Turizem in delovna mesta - boljša prihodnost za vse. Tako na ministrstvu za gospodarstvo kot na Slovenski turistični organizaciji poudarjajo pomen kakovostnih kadrov za dvig dodane vrednosti v turizmu, sindikati pa opozarjajo, da so zaposleni v tej panogi še vedno preslabo plačani in premalo cenjeni.

Tematika letošnjega svetovnega dneva turizma, ki ga obeležujemo pod okriljem Svetovne turistične organizacije, je tesno povezana z uresničevanjem vizije slovenskega turizma, to je zagotavljanjem trajnostnih butičnih petzvezdičnih doživetij za zahtevne obiskovalce. "Za zagotavljanje avtentičnih petzvezdičnih doživetij in aktivacijo dodane vrednosti v turizmu je ustrezno usposobljen in motiviran kader ključnega pomena, zadovoljen kader pa pomeni tudi zadovoljnega gosta," je poudarila direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak. "Za preboj v sfero butičnosti v prvi vrsti potrebujemo kreativne in zadovoljne zaposlene. Le takšni zaposleni bodo ustvarjali visokokakovostne storitve in inovativne turistične produkte," se je strinjal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.



A kljub temu, da kakovostnih kadrov v gostinstvu in turizmu krepko primanjkuje, so zaposleni v panogi prepogosto še vedno slabo plačani in premalo cenjeni, je dejala generalna sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije Breda Črnčec. "Še vedno je veliko prekarnega dela, veliko zaposlitev za določen čas, sezonskih delavcev, študentskega dela ... mnogi tuji delavci iz bivših republik Jugoslavije ostanejo le kratek čas, nato pa svojo priložnost iščejo čez mejo in v drugih državah EU, kjer so boljši pogoji dela in višja plača," je izpostavila za STA.

dobrovnik
Zavod Za Okolje In Turizem Dobrovnik
Ob svetovnem dnevu turizma pa lahko obiščete tudi katero od naravnih lepot Pomurja.

Kakšno bo dogajanje v Prekmurju na svetovni dan turizma? 

V Galeriji-Muzej Lendava pripravljajo dvojezično strokovno vodenje po razstavi Christo & Jeanne-Claude: Skrita stvarnost ter predstavitev knjige z naslovom Legenda in resnica o Hadikovi mumiji. Publikacije bodo ob tej priložnosti na voljo po polovični ceni. Tudi v Murski Soboti pred TIC-em in Expanom bodo interesenti lahko brezplačno najeli kolesa, nižje bodo cene vstopnine v Expano, Pomurski muzej, Escape Room Enigmarium, v dvorcu Rakičan pa pripravljajo brezplačno vodenje po dvorcu in ogled Razstavno-doživljajskega kočijaškega centra ter razstavo Kočije skozi čas. 

Brezplačni vodeni ogledi bodo tudi v Rotundi v Selu, v Plečnikovi cerkvi v Bogojini ga bo vodil Jože Puhan, župnijsko cerkev Sv. Martina v Martjancih pa bo predstavil umetnostni zgodovinar Janez Balažic. V Moravcih v Slovenskih goricah pa bodo danes ob 17. uri odprli 3. zeleno okno v občini Ljutomer. 

turizem dan