vestnik

Karantena za Slovence, ki se vračajo domov, tudi v Hotelu Diana

Vestnik/STA, 28. 3. 2020
Aleš Cipot
Hotel Diana v Murski Soboti
Aktualno

Slovenci, ki se v zadnjih dneh vračajo iz tujine, bodo preventivno nameščeni v karanteni tudi v soboškem hotelu Diana. To je potrdil tudi direktor Boštjan Serec.

“Drži, da so nas kontaktirali in da smo pripravljeni pomagati, bo pa minil še vsaj teden dni, preden bomo namestili prve ljudi. O tem moramo obvestiti tudi župana, gre sicer za zdrave ljudi, ki pa so lahko tudi prenašalci virusa, zato se zavedamo velike odgovornosti. Vse skupaj pa bo vodila Civilna zaščita,” pravi Serec, ki pojasnjuje, da bo hotel v času karantene varovan. Kot pravi, lahko sprejmejo največ 50 oseb. “Vsaka oseba mora biti v svoji sobi, zato ne moremo nuditi več kot 50 sob, saj mora biti v tem času v hotelu nameščeno tudi osebje, ki bo pripravljalo hrano in skrbelo za goste.” Kot še pove, zaenkrat ne ve, od kod bodo prišli ljudje, ki bodo nameščeni v Diani, niti na to nimajo vpliva. 

Soboški župan Aleksander Jevšek pravi, da še nima informacij o tem, ali bo do tega res prišlo. “Sem v rednih stikih z vodstvom hotela in z regijskim ter občinskim štabom Civilne zaščite. Zaenkrat gre bolj za poziv Združenju hotelirjev Slovenije, da sporočijo proste kapacitete. V primeru da bodo takšne potrebe in bo do tega dejansko prišlo, s tem nimam težav, če se dobro organiziramo.”

Humanitarni podvig

Slovenske oblasti sicer v zadnji dneh pospešeno delajo na vrnitvi državljanov iz tujine. Tako tudi danes načrtujejo letalski prevoz za novo skupino Slovencev, ki so obtičali v tujini. Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je dejal, da je polet načrtovan ob 21. uri, letalo pa bo v Sloveniji pristalo okoli polnoči. Iz Skopja in Prištine pa naj bi danes prispeli letali s po petimi Slovenci. Najprej bo letalo iz Zagreba v Madrid odpeljalo 80 španskih državljanov, iz Španije se bo vrnilo s 45 slovenskimi državljani, na njem pa bodo tudi madžarski, avstrijski in hrvaški potniki, je za Televizijo Slovenija pojasnil Šter. Dodal je, da bo najprej pristalo v Ljubljani, nato pa poletelo naprej do Zagreba, tako da bo tranzit treba zagotoviti le za Avstrijce, ki bodo iz Ljubljane odšli v svojo domovino. Po besedah uradnega govorca vlade Jelka Kacina gre pri načrtovanem poletu iz Madrida za največji "humanitarni podvig", ki vključuje tudi državljane Španije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške. "Vsi tujci bodo takoj po pristanku odpeljani v svoje države, za našo skupino pa je pripravljena karantena na novi lokaciji," je dejal Kacin. Kje, ni pojasnil. Tudi Šter je dejal, da ne ve, kje bodo nastanili novo skupino slovenskih državljanov. Pojasnil je le, da so rešitev našli s kolegi iz civilne zaščite. 

Janša: Lokacije določajo pristojni organi

V petek so tako 42 Slovencev, ki so jih pripeljali iz Madrida, že namestili v 14-dnevno karanteno v velenjskem hotelu Paka. Danes so pri dvema potrdili okužbo s koronavirusom. 

Predsednik vlade Janez Janša je medtem na družbenem omrežju twitter zapisal, da karanteno za vse, ki se vračajo v svoje domovine iz ali preko okuženih predelov, uvedla večina držav: “Lokacije objektov, primernih za karanteno, določajo pristojni organi. Po možnosti izven strnjenih naselij. Absolutno pa morajo biti o njih obveščeni župani.”

hotel-diana karantena