vestnik

Katero vino se najbolje ujema s prleško gibanico?

Vida Toš, 18. 3. 2018
Arhiv Društva Kelih
Sommelierji so že petnajstič preizkušali, katera sorta vina se najbolje prilega k posameznim jedem.
Aktualno

Sommelierji med 204. vzorci vin izbirali, kaj je najbolje piti, ko nekaj ješ.

Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih štiri leta izvaja različne aktivnosti, ki večajo prepoznavnost prleške gibanice. V okviru prireditve Prleška gibanica so že trikrat izbrali najbolj všečno vino k prleški gibanici. Zdaj pa so pri tem izboru naredili korak naprej - društvo se je povezalo z Zavodom SloVino, ki je 14. marca 2018 že petnajsto leto zapored organiziralo akcijo Sommelier selection.


286e2f0589b64bb52950506d267b5ecd
Arhiv Društva Kelih
Tokrat so prvič preizkusili tudi, katero vino piti, ko ješ prleško gibanico.


Akcija se vsako leto začne v sommelierski komisiji, kjer izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi jedmi. Sommelierji poizkušajo tista vina, ki jih vinarji prijavijo na razpis za sodelovanje; letos so prijavili kar 204 vzorce. V akciji Sommelierska selekcija izbirajo vinaposamezne sorte, ki so najboljši spremljevalec kulinariki. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k špargljevim in zelenjavnim jedem, nato vina k jedem iz govedine in divjačine ter vina k ribjim jedem. Letos pa so torej sommelierji prvič izbirali tudi vina, ki se najboljše ujemajo s prleško gibanico.

8990775412d9a8758ee8b312271c2627
Arhiv Društva Kelih
Katero vino med 204. prijavljenimi bo najboljše ob prleški gibanici?


Predsednica Keliha, Tjaša Kos: “Sommelierji so pohvalili odločitev in bili navdušeni, da so ob ocenjevanju vin lahko poskusili prleško gibanico. Prleške gibanice so spekle članice in podpornice našega društva Majda, Lidija, Andreja, Nuša in jaz, sodelovala pa je tudi Gostilna Zorko.”
Rezultati bodo znani v naslednjih dneh, ko bo Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino izvjajal dodatno promocijo. Zgodba izbora ujemajočih se vin in jedi pa se bo nadaljevala na skupnih predstavitvah in kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih. Tam bodo kuharji pripravljali dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommelierskio izbranimi vini.

Društvo Kelih Tjaša Kos Sommelier selection
Kaj zdaj berejo drugi