vestnik

Kazenska ovadba za državno sekretarko, ki to razume kot povračilni ukrep

Timotej Milanov, 25. 7. 2019
Aleš Cipot
Olga Belec je članica Stranke Alenke Bratušek in je bila tudi kandidatka stranke na evropskih volitvah. 
Aktualno

Olgo Belec so prijavili policiji zaradi goljufije in kršitev temeljnih pravic delavcev. V kazenski ovadbi ji očitajo še, da je del kupnine za podjetje-50 tisoč evrov prejela na roko, da bi se izognila plačilu davka, odtujila naj bi tudi službeno vozilo

Lastnica in direktorica družbe Hotel Diana Jasna Klepec je vložila kazensko ovadbo zoper prejšnja lastnika-Olgo Belec in njenega sina Patricka Belca, ki je bil pred prodajo 10-odstotni lastnik družbe, potem ko je Belčeva postala državna sekretarka v Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, pa je za nekaj časa prevzel vodenje podjetja.


Klepčeva je skupaj s poslovnim partnerjem Željkom Jovanovićem podjetje kupila konec lanskega leta od Belčeve in njenega sina. Po njenih besedah je kupnina za podjetje znašala 80 tisoč evrov, medtem ko je Belčeva notarki naročila, da pripravi pogodbo z zneskom 30 tisoč evrov, ki so jo naposled tudi podpisali. Klepčeva trdi, da ji je Belčeva povedala, da se želi z omenjeno potezo izogniti plačilu davka. Kot je možno prebrati v ovadbi, ki je bila podana na policijo, pridobili pa smo jo tudi v uredništvu, so na dan podpisa pogodbe, 24. decembra lani, kupci Belčevi v prostorih hotela izročili 50 tisoč evrov gotovine. Klepčeva in odvetnik Dejan Rituper, ki zastopa Hotel Diana, pravita, da imajo za te navedbe trdne dokaze, ki jih bodo tudi predložili preiskovalcem in sodišču.


Kot navajajo v ovadbi, je to med drugim razvidno iz listinske dokumentacije, izročitev denarja pa da lahko potrdijo tudi priče, med njimi podjetnik Matej Hofinger, ki je Klepčevi pomagal pri poslu. Ravno on je namreč zagotovil omenjenih 50 tisoč evrov, ki so jih v ta namen dvignili z računa velenjskega podjetja Mantra, to je v lasti njegove hčerke Tee Hofinger. Na vprašanje, zakaj so podpisali pogodbo z nižjim zneskom, nam je Klepčeva že pred kratkim odgovorila, da je s tem naredila napako: »Nisem želela komplicirati, saj smo se o poslu pogovarjali z dobrimi nameni, nenazadnje je gospa tudi državna sekretarka, zato smo pač podpisali.« Belčeva, ki je doslej v javnosti trdila, da je bila kupnina za podjetje takšna, kot je določena v pogodbi, je za naš medij te navedbe že zanikala in dodala, da bo kazensko ovadila tistega, ki izreka takšne trditve. »V primeru, da boste pisali, da naj bi prejela kupnino v gotovini, bom prisiljena vložiti tožbo tudi zoper vas in Vestnik,« je še zapisala v odgovoru na novinarsko vprašanje.

Zamolčala naj bi jim bistvene informacije

Vlagatelji ovadbe Belčevi očitajo goljufijo, saj po njihovem mnenju ta pred prodajo podjetja kupcev ni seznanila z nekaterimi pomembnimi informacijami glede poslovanja družbe. Tako naj bi jim zamolčala podrobnosti v zvezi z izvršbo glede izpraznitve nepremičnine, za katero si prizadeva lastnik objekta v središču Murske Sobote, v katerem družba opravlja svojo dejavnost. To je ljubljanska družba Heta Asset Resolution, ki želi objekt prodati za 1,8 milijona evrov in naj bi zanj že imela kupca. Več o tem TUKAJ. S postopkom izvršbe je bila sicer Klepčeva seznanjena, po lastnih besedah pa ni vedela, da je sklep o izvršbi že pravnomočen in da je že določen dan za opravo dejanja izvršitelja.


Prav tako naj bi Belčeva kupcema zamolčala obveznosti do delavcev iz naslova neizplačanih jubilejnih nagrad in presežnih ur, katerih skupna vrednost znaša 60 tisoč evrov. Če bi Klepčeva in Jovanović to vedela, pišejo, se gotovo ne bi odločila za nakup družbe, ki je, kot so zapisali, zaradi navedenih okoliščin brez vrednosti in pred stečajem.


Kot so še zapisali, obveznosti do delavcev niso bile navedene v poslovni dokumentaciji, zato jih ni bilo mogoče ugotoviti ob skrbnem pregledu družbe. Prav tako obveznosti ni bilo v letnem poročilu družbe, saj bi bil po njihovem mnenju v tem primeru čisti poslovni izid družbe za leto 2018 negativen, medtem ko je po javno objavljenih podatkih pozitiven. Belčevi v ovadbi očitajo še, da bi lahko obveznosti do delavcev poravnala tudi s prejeto kupnino. Povrh vsega pa naj bi po opravljenem skrbnem pregledu odtujila tudi osebno vozilo in s tem še dodatno zmanjšala vrednost družbe. Kot smo poročali, je Klepčeva zaradi omenjenih domnevno zamolčanih obveznosti proti Belčevi že vložila tožbo, s katero želi doseči razveljavitev pogodbe. Belčeva je te navedbe že javno zanikala in dodala, da je bil posel izpeljan transparentno, za kar ima po lastnih besedah tudi dokaze. Olga in Patrick Belec kot direktorja družbe prav tako nista ravnala po predpisih o plači in drugih prejemkih iz delovnega razmerja in s tem 47 zaposlenih v Hotelu Diana prikrajšala za plačilo regresa in nadur, še navajajo v ovadbi, zaradi česar jima očitajo kaznivo dejanje kršitve temeljnih pravic delavcev. Kot smo že poročali, bo družbo tožila tudi več kot polovica zaposlenih, ki so člani sindikata, saj jim je podjetje, še iz časov, ko ga je vodila Belčeva, dolžno plačilo regresa za leto 2016 in del regresa za leto 2017.

Olga Belec: Klepčeva me želi uničiti

Olga Belec se je z izjavo za javnost odzvala na poročanje o kazenski ovadbi, v njej navedene očitke pa je označila za izmišljene. Po njenih besedah gre za izsiljevanje Klepčeve, ki še vedno ni plačala kupnine za podjetje. Ovadbo razume kot povračilni ukrep Klepčeve, proti kateri je zaradi neplačila kupnine vložila predlog za izvršbo, sodišče pa je, kot smo že poročali, v sodnem registru pri poslovnem deležu Klepčeve zaznamovalo prepoved razpolaganja. »Da me bo poskušala uničiti, mi je napovedala že takrat. To zdaj očitno tudi poskuša,« piše Belčeva, ki še izpostavlja, da je bilo pri skrbnem pregledu podjetja poslovanje v celoti razkrito in da sta kupca od nje dobila tudi pravnomočni sklep o izpraznitvi nepremičnine. Državna sekretarka hkrati vztraja, da je kupnina za podjetje znašala 30 tisoč evrov in da bo proti Jasni Klepec vložila kazensko ovadbo zaradi krive ovadbe in zasebno tožbo zaradi žaljivih obdolžitev in blatenja.
hotel Diana olga belec jasna klepec