vestnik

Kdaj bo soboška bolnišnica preklicala prepoved obiskov?

Majda Horvat, 8. 7. 2021
Vanesa Jaušovec
Splošna bolnišnica MS
Aktualno

Kljub temu, da v regiji že nekaj časa ni bil potrjen nov primer okužbe s koronavirusom, murskosoboška bolnišnica še vedno ne dovoljuje obiskov pacientov. Direktor Daniel Grabar je pojasnil, zakaj.

Razlog je nizki delež precepljenih ljudi v regiji, kar še vedno predstavlja nevarnost za vnos okužbe, je povedal Daniel Grabar, direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota. Kajti podatki o epidemiološkem stanju pokažejo na potencialno nevarnost z zamudo. Podobno razmišljajo tudi v drugih bolnišnicah, še pove, prav tako, da bi prepoved obiskov preklicali predvidoma sredi julija. Torej, da bi počakali še na izkušnje iz UKC Ljubljana, ki je z julijem to že tudi storil.

daniel-grabar, direktor, novi-direktor, sbms, splošna-bolnišnica-murska-sobota
Aleš Cipot
Daniel Grabar

"Mi se bomo prilagajali razmeram, vendar prej moramo vedeti, ali smo pred četrtim valom ali ne. Tega, da bi nam kdo okužbe zanesel okužbo v bolnišnico, se namreč zelo bojimo, saj murskosoboška bolnišnica ni več opredeljena kot bolnišnica za zdravljenje okuženih bolnikov, kar pomeni, da bi te morali premeščati v Maribor. To pa bi bilo neprijetno," je še podčrtal Grabar.

Izjeme glede obiskov pacientov so seveda možne že zdaj z dovoljenjem zdravnika.

In kako varni so bolniki pred okužbo, ki bi jo v bolnišnico lahko prinesel kdo od zaposlenih? Delež cepljenih med zaposlenimi v bolnišnici je več kot 80 - odstoten, vendar je ta različen po skupinah, pove Grabar, ob teh pa je še skupina zaposlenih, ki so preboleli okužbo in še niso bili cepljeni. Vse, ki niso cepljeni, še vedno redno testirajo.

splošna-bolnišnica-ms, ambulante
Vanesa Jaušovec
Splošna bolnišnica MS

Ministrstvo za zdravje navodil bolnišnicam glede preklica prepovedi obiskov ni dalo, zato se torej te odločajo same glede na strokovno presojo razmer v regiji in nasploh. Za to je v murskosoboški bolnišnici zadolžena strokovna ekipa za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb.

obiski bolnišnica prepoved okužbe