vestnik

Kdaj bo možno predčasno glasovati? 

Vestnik, 8. 11. 2018
Saso Bizjak
V naslednjem tednu bo potekalo predčasno glasovanje. 
Aktualno

Če se rednega termina lokalnih volitev ne morete udeležite, lahko svoj glas oddate na predčasnih volitvah. Termine si občine določijo same, praviloma pa potekajo v torek, sredo in/ ali četrtek pred razpisanimi volitvami. 

Prihodnjo nedeljo, 18. novembra, so na sporedu volitve v občinske svete in volitve županov. Večina pomurskih občin pa je tudi že razpisala termine, ko bo možno predčasno glasovanje. To mora biti po volilni in referendumski zakonodaji izvedeno v tednu pred nedeljo, ki je določena kot dan rednega glasovanja. Občinske volilne komisije lahko same določijo, katere dni bo predčasno glasovanje potekalo, praviloma pa se držijo torka, srede in/ali četrtka od 7. do 19. ure.


007cc506619007202d96eaa657816b11
Andrej Petelinsek
Nekatere občine so termine že objavile na spletnih straneh.


Med tistimi, ki so že sporočile, kdaj bodo imele predčasne volitve, sta denimo občini Gornja Radgona in Lendava, kjer bo predčasno glasovanje možno vse tri dni, v Občini Beltinci in Sveti Jurij ob Ščavnici bodo tega izvedli le v sredo, v Občini Odranci in Razkrižje pa v sredo in četrtek.
V primeru bolezni lahko volivci glasujejo tudi na domu, občinski volilni komisiji pa morajo to sporočiti najkasneje tri dni pred rednimi volitvami. Po pošti pa lahko glasujejo tisti, ki so v priporu, zavodu za prestajanje kazni, v bolnišnici ali v socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo. Ti morajo komisiji namero glasovanja po pošti sporočiti najkasneje deset dni pred volitvami. Enako je pri invalidih ali osebah s posebnimi potrebami. Kot pa smo že poročali, glasovanje iz tujine pri lokalnih volitvah ni mogoče. Več tukaj:https://www.vestnik.si/lokalne-volitve-ni-moznosti-glasovanja-po-posti-iz-tujine-6592408

vestnikvolitve2018 predčasno glasovanje lokalne volitve 2018
Kaj zdaj berejo drugi