vestnik

Kdo bo državni svetnik na drugi strani Mure? Boj veliko bolj napet kot v Prekmurju

Rok Šavel, 19. 11. 2022
Twitter
Volitve v državni svet bodo le nekaj dni po lokalnih volitvah.
Aktualno

Kandidatov je šest, med njimi tudi dva župana - Roman Leljak in David Klobasa.

Poročali smo, da bodo v senci vseh ostalih volitev, prihodnji teden, 23. novembra, na sporedu tudi volitve v državni svet. Največ političnega trgovanja in lobiranja v ozadju je za 22 svetniških mest, ki so rezervirana za zastopnike lokalnih interesov, saj občinski svetniki najprej izvolijo elektorje, ki nato volijo člane državnega sveta, prav tako lahko občine določijo svojega kandidata za člana državnega sveta. Pomurje je razdeljeno v dve volilni enoti - 19 prekmurskih občin bo izvolilo enega državnega svetnika, osem prleško-štajerskih občin v Pomurju pa je del volilne enote, ki jo sestavlja še devet podravskih občin. V občini Sveti Jurij ob Ščavnici sicer zaradi nedelujočega občinskega sveta niso mogli imenovati elektorja in kandidata za člana državnega sveta. Če je glede na indice in izraženo podporo v Prekmurju velika favoritka med tremi kandidati (kandidirata še Marjan Kardinar in aktualni državni svetnik Marjan Maučec) Jasmina Opec Vöroš, ki si je zagotovila podporo kar 10 od 19 prekmurskih občin, ki skupno premorejo 15 elektorjev, kar matematično zadostuje za izvolitev v državni svet, če bodo elektorji sledili željam svojih občin, pa bo boj očitno veliko bolj napet na desnem bregu reke Mure.

PREBERITE ŠE:

(SKRITE VOLITVE) Je v Prekmurju bitka za državni svet že končana?


Bo prišlo do presenečenja?


Tam je kandidatov namreč kar šest, porazdelitev elektorjev pa ne nakazuje velikega favorita. Aktualni državni svetnik Branko Šumenjak si je zagotovil sedem elektorjev, nekdanja poslanka Mojca Žnidarič šest, radenski župan Roman Leljak štiri, po enega elektorja pa imajo še Janez Leopold, Matej Izak in župan Svete Trojice v Slovenskih goricah David Klobasa. Kljub temu, da ima Klobasa uradno le enega elektorja, in sicer iz svoje občine, pa naj bi po naših informacijah za volilni dan uspel pridobiti precej večjo podporo. Elektorji namreč niso zavezani, da dajo glas svojemu kandidatu, ampak se pogosto odločijo drugače. Gre za svojevrstno politično trgovino, ki presega tradicionalne strankarske delitve, zato ob velikem številu kandidatov vse do oddaje glasu ni povsem jasno, komu bodo elektorji dejansko dali svoj glas. Dodati velja tudi, da trije elektorji, v občinah Veržej, Cerkvenjak in Križevci, niti nimajo svojega kandidata za državni svet.

župan David Klobasa
arhiv občine sveta trojica
V državni svet si iz osme volilne enote želita dva župana - radenski Roman Leljak in župan Svete Trojice v Slovenskih goricah David Klobasa.

Porazdelitev elektorjev in kandidati za člana državnega sveta v osmi volilni enoti:

Apače - 1 elektor - kandidat za državni svet Branko Šumenjak

Benedikt - 1 elektor- kandidat za državni svet Janez Leopold

Cerkvenjak - 1 elektor - brez kandidata za državni svet

Gornja Radgona - 2 elektorja - kandidat za državni svet Roman Leljak

Križevci - 1 elektor - brez kandidata za državni svet

Lenart - 2 elektorja - kandidat za državni svet Branko Šumenjak

Ljutomer - 3 elektorji - kandidat za državni svet Branko Šumenjak

Ormož - 3 elektorji - kandidatka za državni svet Mojca Žnidarič

Radenci - 2 elektorja - kandidat za državni svet Roman Leljak

Razkrižje - 1 elektor - kandidatka za državni svet Mojca Žnidarič

Središče ob Dravi - 1 elektor - kandidatka za državni svet Mojca Žnidarič

Sveta Ana - 1 elektor - kandidat za državni svet Matej Izak

Sveta Trojica v Slovenskih goricah - 1 elektor - kandidat za državni svet David Klobasa

Sveti Jurij v Slovenskih goricah - 1 elektor - kandidat za državni svet Branko Šumenjak

Sveti Tomaž - 1 elektor - kandidatka za državni svet Mojca Žnidarič

Veržej - 1 elektor - brez kandidata za državni svet


Volitve v državni svet bodo 23. in 24. novembra 2022. Državni svet sestavlja 40 članov, in sicer: 22 predstavnikov lokalnih interesov, 4 predstavniki delodajalcev, 4 predstavniki delojemalcev, 4 predstavniki kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev ter 6 predstavnikov negospodarskih dejavnosti. Izvoljeni so za mandatno dobo petih let na posrednih volitvah v interesnih organizacijah oziroma lokalnih skupnostih, preko predstavnikov (elektorjev) v volilnih telesih.

državni-svet prlekija štajerska volitve-v-državni-svet david-klobasa
Kaj zdaj berejo drugi