vestnik

Kdo bo notranji minister, bo znano po praznikih. Golob napoveduje tudi temeljito reformo zdravstvenega sistema

Vestnik.si, STA, 21. 12. 2022
Nataša Juhnov
Ob stiski številnih ljudi, ki so ostali brez osebnih zdravnikov, je zatrdil, da se vlada s tem problemom intenzivno ukvarja. Omenil je ustanovitev ambulante za tiste, ki nimajo osebnega zdravnika.
Aktualno

Predsednik vlade Robert Golob še nima kandidata za notranjega ministra. Kot je napovedal za Odmeve na TV Slovenija, za ta teden načrtujejo oblikovanje širšega nabora kandidatov, čez praznike pa bi se lahko dogovorili, s kom bi šli naprej. Sicer pa je zatrdil, da vsi ostali ministri ostajajo, z izjemo sprememb, ki jih predvideva zakon.

Golob je odgovarjal tudi na vprašanja o napovedani stavki zdravnikov. Kot je dejal, v vladi ne vidijo nobenega razloga zanjo. Meni, "da je zadaj nezadovoljstvo manjšine starejših zdravnikov, ker smo v pogajanjih mlajšim zdravnikom in družinskim zdravnikom ponudili več kot njim". Kot je še dejal, je po njegovem mnenju "prav, da končno naslovimo strukturne neenakosti med zdravniki", ne more pa pristati, "da je edina pot naprej uravnilovka v smislu: če dobi on, moram tudi jaz".



Ob stiski številnih ljudi, ki so ostali brez osebnih zdravnikov, je zatrdil, da se vlada s tem problemom intenzivno ukvarja. Omenil je ustanovitev ambulante za tiste, ki nimajo osebnega zdravnika. Sicer pa rešitev vidijo v temeljiti reformi celotnega sistema, tako po obsegu storitev kot po pristojnostih, a tu se po Golobovih besedah "zbudijo lobiji, ki tem spremembam nasprotujejo". Zatrdil je, da bo vlada to "presekala". Sistema, ki je bil 30 let v razgradnji, pa ni možno na noge postaviti čez noč, je dodal.

Za januar je napovedal vrh koalicije, ki bo namenjen prav zdravstvu, saj da je ključna za njegovo vlado prav reforma zdravstvenega sistema. S tem v povezavi načrtujejo tudi spremembo delovne zakonodaje za pospešitev pridobivanja zdravnikov iz tujine in reorganizacijo nujne medicinske pomoči, je dejal Golob in zatrdil, da zdravstveni minister Bešič Loredan uživa njegovo zaupanje.

murska-sobota, obisk-goloba
Jure Zauneker
Na kritike o izboru članov strateškega sveta za prehrano, v katerem naj bi bilo veliko veganov, ne pa tudi predstavnikov kmetijskega in živilskega sektorja, je Golob dejal, da ni imenovanih še niti polovica članov.


Znova je odgovarjal tudi na očitke o političnih pritiskih na policijo in odstopu notranje ministrice Tatjane Bobnar. Pritiske je odločno zanikal. 


Na očitke podjetij, da so dobila napačen signal in zato podpisovala pogodbe o nakupu drage elektrike, je Golob dejal, da je bil del, da lahko že sklepajo pogodbe, očitno slabo razumljen, saj da je bilo jasno povedano, da dokler v Bruslju ne bo sprejet dogovor o kapici, ne morejo nastopiti najugodnejše cene. Razume, da je veliko kritike izhajalo iz stiske in negotovosti, ki pa po njegovih besedah ni bila krivda vlade, ampak posledica bruseljskih kompromisov. Sicer pa so zdaj cene elektrike po njegovih besedah bistveno nižje od tistega, kar so gospodarstveniki pričakovali še prejšnji teden.

Na kritike o izboru članov strateškega sveta za prehrano, v katerem naj bi bilo veliko veganov, ne pa tudi predstavnikov kmetijskega in živilskega sektorja, je Golob dejal, da ni imenovanih še niti polovica članov. Ministrstva so pozvali k predlogom, ki prihajajo, sestava pa bo znana januarja, ko bo tudi prva seja sveta. Gre pa za medsektorsko sodelovanje in zagotovo morajo tudi druge skupine povedati svoje mnenje, je dodal.

vlada premier