vestnik

Kdo bo prižgal kresni ogenj? V igri tudi pomurski literati

Vestnik, 23. 6. 2022
Bobo
Aktualno

Nocoj na kresni večer bodo na ljubljanskem Rožniku razglasili dobitnika kresnika, Delove nagrade za najboljši roman minulega leta. Med peterico finalistov za dvaintridesetega kresnika sta tudi Dušan Šarotar z romanom Zvezdna karta in Andrej E. Skubic z romanom Krasni dnevi,

Med petimi finalisti so še Davorin Lenko z romanom Triger, Roman Rozina z romanom Sto let slepote in Marjan Žiberna z romanom Dedič.

Dušan Šarotar je s svojimi romani med finalisti za kresnika že tretjič, prvič leta 2008 z romanom Biljard v Dobrayu, drugič leta 2015 z romanom Panorama: pripoved o poteku dogodkov, tokrat pa z romanom Zvezdna karta. Šarotar je Sobočan, ki živi in ustvarja v Ljubljani.

Dusko Sarotar
Mankica Kranjec
Dušan Šarotar

Andrej E. Skubic je doslej prejel tri kresnike (leta 2000 za roman Grenki med, leta 2012 za Koliko si moja in leta 2015 za roman Samo pridi domov), za četrtega pa se poteguje z romanom Krasni dnevi. Skubic prav tako živi in ustvarja v Ljubljani, svoje otroštvo pa je preživel tudi v Murski Soboti.

andrej skubic bobo
Bobo
Andrej E. Skubic

Dobitnika kresnika bo na Rožniku, ko se stemni, prižgal kresni ogenj.

Časopisna hiša Delo bo letos prvič ob nagradi kresnik za najboljši roman leta podelila še nagrado za mlade literate in literarne kritike, kar bo vrhunec prvih dveh sezon projekta Mlado pero. Zanjo se poteguje osem avtoric in avtorjev proznih, pesniških in dramskih besedil, med njimi prozaistke Jona Levar, Sara Štern, Hana Bujanović Kokot in Julija Lukovnjak, dramatik in pesnik Žiga Hren, pesnici Tadeja Logar Surina in Neva Lučka Zver ter pesnica, prozaistka in dramatičarka Nika Šoštarič ter osem literarnih kritičark in kritikov Anja Zidar, Tinkara Uršič Fratina, Matevž Rems, Hana Podjed, Sašo Puljarević, Neža Dvorščak, Maja Kovač in Lara Lovrič. Z našimi konci sta povezani tudi Julija Lukovnjak in Neža Dvorščak.

kresni-dan dušan-šarotar andrej-e.-skubic literatura