vestnik

Kdo je odgovoren, da je Vidov dom ob Bukovniškem jezeru črna gradnja?  

Majda Horvat, 29. 3. 2018
Majda Horvat
Ernest Bedek, član dobrovniškega občinskega sveta in predsednik upravnega odbora Zavoda za okolje in turizem Dobrovnik, terja odgovornost.
Aktualno

"Objekt Vidov dom je žalostna zgodba ob lepotici, ob Bukovniškem jezeru," pravi Ernest Bedek, član dobrovniškega občinskega sveta in predsednik upravnega odbora Zavoda za okolje in turizem Dobrovnik. Informacija o zavrnitvi projekta, ki ga je dobrovniška občina prijavili na razpis Lokalna akcijska skupina (LAS) Pri dobrih ljudeh 2020, zaradi tega, ker nedokončani objekt nima gradbenega dovoljenja, je pomenila, tako Bedek, zanj in še nekatere svetnike razočaranje in žalost.



Zato je pred včerajšnjo sejo občinskega sveta postavil pisno vprašanje glede porabe sredstev za gradnjo objekta v sklopu projekta Bukovniško jezero-prebujajoča se lepotica iz leta 2005, ki je bil podprt z evropskimi sredstvi Phare, in katerega pogodbena vrednost je znašala 296.130 evrov. "Pojasnil sem in ponovno povedal, da bom podal ovadbo zoper neznanega storilca zaradi nevestnega dela v službi, če do 15. aprila ne prejmem vseh podatkov vezanih na ta projekt in točnih podatkih glede porabe teh sredstev. Žalostno je tudi to, da nismo uspeli v toliko letih objekt legalizirati. Res pa je, da objekt, ki ni dokončan ne more imeti uporabnega dovoljenja," je izjavil. Osebno meni, da jim bo uspelo z sredstvi, ki so zagotovljena za Vidov dom v občinskem proračunu za leto 2018, objekt urediti vsaj delno in ga ohraniti pred nadaljnjim propadanjem. "Projekt Vidov dom je po mojem mnenju za kraj, krajane in obiskovalce Bukovniškega jezera pomembnejši kot na primer neka kolesarska steza ali drugo," je še dejal Bedek.


Vrednost prijavljenega projekta, s katerim je občina lani kandidirala na razpis LAS Pri dobrih ljudeh 2020, je znašala 73 tisoč evrov, občina pa je zanj pričakovala 51 tisoč evrov razvojnih sredstev. Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pri kmetijskem ministrstvu je vlagatelju, Društvu za trajnost virov SI.ENERGIJA izdala negativno odločbo februarja letos.

Vidov dom Ernest Bedek Bukovniško jezero