vestnik

Kdo je rekel, da oranje ni za ženske - Romana obvlada 

Vida Toš, 26. 7. 2018
Nataša Juhnov
Romana Kumin je stara 17 let in obiskuje srednjo Biotehniško šolo v Rakičanu.
Aktualno

Romana Kumin iz Berkovec, dijakinja Biotehniške šole Rakičan, je odlična v oranju.

Pred kratkim se je na občinskem tekmovanju oračev v Veliki Polani pomerilo deset oračev, med njimi je bilo eno dekle; Romana Kumin iz Berkovec; sedemnajst letna dijakinja srednje Biotehniške šole Rakičan.


Kako na oračico, ki ji to gre celo zelo dobro od rok, gledajo drugi ljudje? Romana: “Pogosto so presenečeni, ko slišijo za dobro oračico. Vsi so bolj navajeni, da taka dela opravljajo moške roke, a izjeme morajo biti. Seveda nekatere to zelo čudi, a tisti, ki me poznajo, vedo, da rada poprimem za kakšno koli delo. Seveda so tudi taki, ki menijo, da ni to delo za ženske, a se z njimi ne strinjam. Najbolj pomembno se mi namreč zdi, da imam podporo domačih.”
Romano že od malih nog, pravi, veselijo živali ter kmetijska mehanizacija: “Predvsem sem navdušena nad traktorji. Zato sem se vpisala na Biotehniško šolo v Rakičan in mislim, da je bila to prava odločitev. Na šoli pridobiš različna znanja o sodobnem kmetijstvu. Najbolj zanimiva je praksa, ko ugotoviš, ali je sploh kmetijstvo za tebe ali pa ni. Meni na splošno je praksa zelo zanimiva, s tem pridobiš različne spretnosti, ki pa ti potem pomagajo pri nadaljnem kmetijstvu doma.”


Na traktor je, pravi, prvič sedla v 7. razredu osnovne šole: “Tako sem se traktor naučila voziti že doma. Najbolj so mi pri tem pomagali domači, v šoli sem samo izpopolnjevala že pridobljene izkušnje.” Delo z mehanizacijo jo izredno veseli, dodaja Romana: “Delo s traktorjem je nadvse zanimivo, saj se za nekaj časa odklopiš od vsega. A čeprav se odklopiš od, moraš vedno biti z mislimi pri tem, da bo delo dobro opravljeno. Mehanizacija je na splošno zelo zanimiva. Pogosto pomagam dediju pri popravilu stroja ali pa, če je treba opraviti samo pregled pred uporabo.”

fa14878dc1ef730d3cfda3e797bf85c5
Nataša Juhnov
Romana Kumin in njen profesor Dejan Kočiš.

Kako naprej, Romana še ne ve, saj se za študij se še ni odločila.
Več pa v tiskani izdaji Vestnika.

Biotehniška šola Rakičan Romana Kumin Dejan Kočiš