vestnik

To so dobitniki kulturnih nagrad v Mestni občini Murska Sobota

A. N.R.R., 4. 1. 2021
A. Nana Rituper Rodež
Dr. Robert Inhof, avtor razstave in istoimenske monografije Osamljenosti.
Aktualno

Kdo so dobitniki letošnjih nagrad na področju kulture, ki jih ob kulturnem prazniku podeljuje Mestna občina Murska Sobota. Kdo je najbolj zaznamoval kulturo, umetnost, kdo je usvaril največji pečat v zadnjem času ali celo daljšem obdobju. Kdo pušča sledi v našem in širšem slovenskem prostoru?

Denarno nagrado Mestne občine Murska Sobota za vrhunske dosežke na področju kulture ob kulturnem prazniku prejme dr. Robert lnhof, plaketo za pomembne dosežke na področju kulture mag. Tomi Bušinoski, priznanji za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti v občini pa prejmeta ARGO, društvo za humanistična vprašanja, in Vida Bukvič, učiteljica športa na OŠ II Murska Sobota.

galerija-murska-sobota, oktober2019, robert-inhof, osamljenosti, razstava-osebnih-predmetov
A. Nana Rituper Rodež
Razstava Osamljenosti, ki predstavlja prekmurske likovne umetnike, je močno odmevala v širšem slovenskem prostoru.

Robert Inhof širšo javnost prepričal z razstavo Osamljenosti

V utemeljitvi navajajo, da Robert lnhof, umetnostni zgodovinar in filozof ter dolgoletni direktor Galerije Murska Sobota, prejme nagrado za pregledno tematsko razstavo z naslovom Osamljenosti. lzrazi tesnobe v »prekmurski« likovni umetnosti (izbor iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota) in za istoimensko znanstveno monografijo, izdano ob razstavi. Omenjena razstava je bila v letu 2019 na ogled v Galeriji Murska Sobota, v letu 2020 pa je gostovala v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki ter v Pilonovi galeriji Ajdovščina. Ob razstavi je izšla obsežna znanstvena monografija, v kateri je poglobljeno predstavil glavnino pomurskih likovnih umetnikov. Z razstavo in monografijo je lnhof poskrbel za strokovno ovrednotenje, popularizacijo ter izjemno promocijo likovne umetnosti, ki je in še nastaja na prekmurskih tleh oziroma izpod rok prekmurskih likovnih umetnikov izven Prekmurja.

75204561_2654187494641914_8578415721640361984_o
Gimnazija Murska Sobota
Tomi Bušinoski je sodeloval in uspešno koordiniral jubilejne proslave na Gimnaziji Murska Sobota.

Tomi Bušinoski motivira dijake k sodelovanju

Plaketo prejme Tomi Bušinoski, profesor glasbe na Gimnaziji Murska Sobota. Zapisali so, da je uspešno koordiniral vse aktivnosti ob 100-letnici Gimnazije Murska Sobota v letu 2019. Njegova izjemna vrlina je, da ve motivirati dijakinje in dijake, ne le k sodelovanju ampak k perfekcionizmu izvedbe, pa čeprav to ni del njihovega formalnega izobraževanja. Pomembno pa je, da so proslavo pripravili s kadri soboške gimnazije, kar neposredno potrjuje kakovost in pomen institucije v lokalnem in širšem prostoru. Sooblikuje tudi vse druge spremljevalne aktivnosti in proslave na GMS, in med drugim sodeluje pri mednarodnem gledališkem projektu Jugendkultursommer lngolstadt s partnerskim mestom MO Murska Sobota.

44cd095500ca3cf53b081dbaa11a98d7
Nataša Juhnov
Festival Oko besede, ki ga zdaj organizira društvo Argo, v Murski Soboti poteka že 25 let.

25 let srečanja mladinskih pisateljev, za katere skrbi društvo Argo

ARGO, društvo za humanistična vprašanja, prejme priznanje za uspešno delo na področju kulture ob 25. obletnici srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede. Oko besede je literarni festival, ki tradicionalno poteka v Murski Soboti že 25 let. Na njem se zberejo pisatelji, ki pišejo za otroke in mlade, učitelji, literarni teoretiki, raziskovalci, bibliotekarji in založniki. Festival je nastal leta 1995 na pobudo založbe Franc-Franc, od leta 2016 pa ga organizira društvo ARGO. Organizatorji srečanja so Norma Bale, Simona Cizar, Dragica Haramija, Franci Just, Feri Lainšček, Vesna Radovanovič in Darka Tancer Kajnih.Oko besede je eden tistih dogodkov, ki poskuša spodbuditi mlade in odrasle bralce k branju kakovostne domače literature. Stalnica festivala so podelitve večernice, nagrade za najboljše slovensko mladinsko delo, in nastopi avtorjev v vzgojno-izobraževalnih institucijah v Pomurju.

62159509_2285404101553395_258739481429934080_n
A. Nana Rituper Rodež
Vida Bukvič, učiteljica na OŠ II v Murski Soboti zna motivirati otroke, tudi take, ki sicer ne bi nastopili.

Učiteljica športa Vida Bukvič, aktivna na kulturnem področju

Učiteljica športa Vida Bukvič na OŠ II Murska Sobota prejme priznanje za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti v občini. Učiteljica je v šolstvu zaposlena že 40 let, ves čas službovanja se nesebično razdaja pri delu z mladimi na športnem in kulturnem področju. Skupaj z učenci je ustvarila vrsto odmevnih dodelanih glasbeno-plesnih predstav, njene predstave pa so dovršene tako v koreografiji, sceni, kostumih kot tudi v glasbi. Pri tem pa zasleduje cilj, da vključi čim več učencev in da dobijo priložnost tudi tisti, ki drugače ne stopijo na oder. Med najbolj odmevnimi so bile predstave Ledeno kraljestvo in Sto dalmatincev.

kulturne-nagrade MOMS kultura
Kaj zdaj berejo drugi