vestnik

Kdo v resnici kupuje Terme Lendava? 

Majda Horvat, 31. 7. 2018
Nataša Juhnov
Terme Lendava
Aktualno

Sledi vodijo v turistično in zdraviliško mesto Miskolc - MNV, ki je po svoji funkciji podobna SDH, upravlja z državnim premoženjem vrednim 17 bilijonov forintov 

Za nakupom Term Lendava najverjetneje stoji MNV - Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, Zrt, ki je po svoji funkciji podobna SDH, slovenskemu državnemu holdingu, deluje pa pod okriljem madžarskega ministrstva za nacionalni razvoj. MNV lastniško upravlja z državnim premoženjem, ki je vredno 17 bilijonov forintov, to pa je približno 50 odstotkov letnega bruto domačega proizvoda Madžarske. Ključna naloga MNV je vsestranska skrb za strateške naložbe in pridobivanje nepremičnin za nacionalne potrebe, pod njenim okriljem pa je 500 družb, ki so v državni lasti, od tega 450 neposredno.



V portfelju MNV je navedena tudi družba v stoodstotni državni lasti Comitatus Borsod - Abaúj - Zemplén (Comitatus BAZ). Enako ime ima tudi administrativno ali upravno območje na severovzhodu Madžarske, županijsko središče pa je mesto Miskolc. Ime Comitatus pa se je pojavilo tudi v poročanju nekaterih medijev kot ime kupca Term Lendava, ki jih je prodala Sava. Predstavili so ga kot sklad, ki je v stoodstotni državni lasti. Toda prav iskanje informacij o delovanju županijeBorsod - Abaúj - Zemplén razkrije njeno aktivno vlogo pri ustanavljanju poslovnih združenj, tudi z namenom krepitve turistične dejavnosti.

terme lendava comitatus sava turizem