vestnik

Keith Jarrett: 75 let slavnega glasbenika prekmurskih korenin

A. N. R. R., 9. 5. 2020
Osebni arhiv
Svetovno znani pianist, ki je včeraj praznoval 75. rojsti dan, je imel babico Prekmurko, ki je s tudi s prekmurščino zaznamovala njegovo otroštvo.
Aktualno

Včeraj je svoj 75. rojstni dan praznoval svetovno znani skladatelj in pianist Keith Jarrett, ki velja za enega najvplivnejših pianistov in najvidnejših glasbenikov druge polovice 20. stoletja. Pravijo mu tudi čudežni deček iz Pensilvanije, uveljavil se je konec 60. let, ko je nastopil s Milesom Davisom. Čeprav v leksikonih pišejo o njem kot o ameriškem glasbeniku, pa naj spomnimo, da je bila njegova babica Anna Temlin, pri kateri je odraščal, iz Prekmurja.

Keitha Jarretta, ki se je rodil v Allentownu, so poimenovali čudežni deček iz Pensilvanije. Klavir je začel igrati pri treh letih in pri sedmih izvedel prvi samostojni recital. Na svojih prvih samostojnih albumih Life Between The Exit Signs (1967) in Restoration Ruin (1968) je prepeval in igral več instrumentov. Sredi 60. let je zaigral z Artom Blakeyom in skupino Jazz Messengers, kasneje pa še s Charlesom Lloydom. Uveljavil se je leta 1969, ko se je pridružil električni zasedbi Milesa Davisa, ki je preobrnil tok razvoja jazza.

DSC_0109
Naslovnica najbolj znamenitega albuma Keitha Jerretta The Köln concert.
Naslovnica najbolj znamenitega albuma Keitha Jerretta The Köln concert.

Sledila je njegova samostojna kariera in sodelovanje z evropskimi, predvsem skandinavski glasbeniki in nemško glasbeno založbo ECM. Obdobje sodelovanja z norveškim saksofonistom Janom Garbarekom sodi med njegovo najkreativnejše. Ves čas je skladal kompozicije za pihala, godalni orkester in druge instrumente. V 80. letih se je obrnil h klasičnim recitalom, na katerih je interpretiral dela skladateljev, kot so Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Georg Friedrich Händel in Dmitrij Šostakovič.

DSC_0111
Iz albuma
S koncerta v Kölnu.

V zgodovino jazza se je zapisal z znamenitim Kölnskim koncertom, ki ga je leta 1975 objavil na dvojni gramofonski plošči. S 3,5 milijona izvodov sta postali najbolje prodajani solistični jazzovski album. Leta 2003 je kot prvi glasbenik prejel švedsko nagrado polar za izjemen prispevek tako k interpretaciji klasične glasbe kot k jazzovski improvizaciji. Ob jubileju je izdal nov album Answer me, live from Budapest.

DSC_0076
A. Nana Rituper Rodež
Od leve skladatelj Slavko Šukler, pianist Chris Jerrett (mlajši brat Keitha) in Iztok Rodež, član zasedbe džeZZva.

Keith Jarrett sicer nikoli ni nastopil v Sloveniji, je pa pred nekaj leti v Murski Soboti in Gornji Radgoni nastopil njegov mlajši brat Chris Jarrett, prav tako priznani in uveljavljeni pianist. Chris, ki se je preselil v Evropo, je raziskoval korenine svojih prednikov. Kot je leta 2011 povedal za Vestnik, se je njegova babica v začetku prejšnjega stoletja,  skupaj z mnogimi Prekmurci s trebuhom za kruhom podala v Ameriko. »Babica Ana je vzgajala mene in tudi mojega brata Keitha in imel sem jo neizmerno rad. Pogosto sem jo spraševal o njenem preteklem življenju in otroštvu, ki ga je preživela v svoji domovini. Pripovedovala mi je zgodbe o svoji kmetiji, ciganih, vojni in šoli, ki jo je obiskovala v Avstriji, večkrat pa je poudarila, da je bila vendščina (torej prekmurščina, op. a.) prepovedana. Dekliško se je pisala Temlin, njeni sorodniki še vedno živijo na Apaškem polju. Njen mož se je pisal Kuzma in je, tako domnevam, prav tako izhajal iz Prekmurja. Ampak z dedkovo družino nikoli nismo bili tesneje povezani.«

fbee127ed1726290e1da
Osebni arhiv Chris Jerrett
Babica slavnih pianistov Keitha In Chrisa Jerrta je bila Anna Temlin, Prekmurka.

O prednikih pa je še povedal: »Babica je skoraj popolno govorila angleško, imela je le svoj značilni naglas. V tistih časih se je v mnogih krajih v Pensilvaniji govorilo vendsko, kot smo rekli temu jeziku, kasneje pa sem izvedel, da je to poimenovanje za prekmurski jezik in so ga uporabljali za politične namene. Prekmursko je govorila tudi s svojo sestro, ki je živela v Betlehemu, kjer je veliko Slovencev delalo v železarni. Z babico smo jo večkrat obiskali in med temi ljudmi sem se počutil bolj domače kot tam, kjer sem živel. Anna Kuzma je rada pela avstrijske in madžarske pesmi.«

keith-jerrett, chris-jerrett, anna-temlin, pianist
Osebni arhiv
O tem, da imata pianista in skladatelja Keith In Chris Jerret prekmurske korenine, je Vestnik pisal že leta 2011.

Osebni arhiv
Pianist Chris Jerret je nastopil na festivalu Pacov glasebeni maj leta 2012, dve leti kasneje pa še z glasbeno skupino džeZZva.
keith-jerrett pianist jazz prekmurske-korenine
Kaj zdaj berejo drugi