vestnik

KG Lendava ponudil hotiškim kmetov odkup oziroma zakup zemlje na Hrvaškem. Kakšna je ponudba?

Vestnik.si, 17. 12. 2021
J. K.
Kmetijsko gospodarstvo (KG) Lendava je poslalo kmetom s Hotize oziroma lastnikom kmetijskih zemljišč, ki so ostala po arbitraži na hrvaški strani meje, ponudbo za odkup oziroma zakup tega zemljiškega deleža.
Aktualno

Ponujena cena tako za odkup kot za zakup kmetijske zemlje na hrvaškem katastru je glede na vse okoliščine visoka. Bo KG Lendava pridobil kot nov lastnik ali zakupnik te zemlje povrnjeno pravico do nadaljnjega obdelovanja 83 hektarjev na območju Benice?

Kmetijsko gospodarstvo (KG) Lendava je poslalo kmetom s Hotize oziroma lastnikom kmetijskih zemljišč, ki so ostala po arbitraži na hrvaški strani meje, ponudbo za odkup oziroma zakup tega zemljiškega deleža. Odkupna ponudba znaša 13 tisoč evrov za hektar ter za dolgoletni zakup 400 evrov za hektar. Lastniki parcel morajo svojo odločitev o sprejetju ponudbe sporočiti ponudniku do 31. decembra letos.

Ponujena cena KG Lendava tako za odkup kot za zakup kmetijske zemlje na hrvaškem katastru je glede na vse okoliščine in glede gibanja cen čez mejo visoka, prav tako presega oziroma dosega ceno zakupa in odkupa zemlje na območju Pomurja. Po podatkih Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Slovenije je predlagana najvišja zakupnina za kakovostno zemljo v Sloveniji približno 200 evrov za hektar, povprečna cena po cenovnih območjih za odkup pa je znašala leta 2019 za Pomurje 1,22 evra za kvadratni meter. Tržna cena je zdaj že precej višja.

dbf539a9e3826b45b1a7f33d3a8f5e9c
Nataša Juhnov
Odkupna ponudba znaša 13 tisoč evrov za hektar ter za dolgoletni zakup 400 evrov za hektar.

Poznavalci se že sprašujejo po namenu ponudbe. Ali bo KG Lendava z nakupom oziroma dolgoročnim zakupom teh zemljišč na hrvaškem katastru pridobil kot nov lastnik ali zakupnik povrnjeno pravico do nadaljnjega zakupa 83 hektarjev na območju Benice? Toliko je namreč Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov namenil kmetom s Hotize zaradi zakona o arbitraži, s tem pa sprožil spor, o katerem smo že večkrat poročali, in ki naj bi bil eden od razlogov za razrešitev Irene Majcen z mesta direktorice sklada. Ob tem tudi ugotavljajo, da lahko KG Lendava ustanovi pravno osebo s sedežem na Hrvaškem, ki bo lahko z zemljo na hrvaškem katastru tudi gospodarila oziroma jo obdelovala. Hrvaška ima namreč še vedno zakon, ki tujcem kot fizičnim osebam onemogoča nakup zemljišč na obmejnem območju, tega pa ne preprečuje za pravne osebe. Promet z nepremičninami sicer poteka tudi za fizične osebe z dedovanjem ali vpisom hipotekarnega dolga na nepremičnino.

zemlja kg-lendava hotiza ponudba