vestnik

KIT Žižki bo gradil nov objekt

Majda Horvat, 21. 9. 2019
Arhiv podjetja KIT Žižki
Podoba industrijskega objekta, ki ga bo gradilo podjetje KIT.
Aktualno

Podjetje že plačalo kupnino in komunalni prispevek ter zaprosilo za gradbeno dovoljenje

Črenšovska občina je podjetju KIT Žižki, ki se ukvarja s proizvodnjo kovinske opreme, prodala zemljišče v poslovni coni Ogradi v Črenšovcih. Pogodba o prodaji oziroma nakupu je bila sklenjena 20. avgusta, podjetje pa je za zemljišče v velikosti 5348 kvadratnih metrov občini že plačalo kupnino 43.265 evrov brez DDV ter komunalni prispevek. Podjetje je tudi oddalo vlogo na lendavski upravni enoti za pridobitev gradbenega dovoljenja, saj želi gradnjo industrijskega objekta v velikosti približno 800 kvadratnih metrov začeti prihodnje leto. S tem bodo rešili prostorsko utesnjenost, ki jih pesti na zdajšnji lokaciji v vasi Žižki, ter razširili dejavnost, predvsem pa ustvarili možnosti za posodobitev proizvodnje in razvoj podjetja. »Objekt bi bil že danes zgrajen, če državni postopki za pridobitev podrobnega prostorskega načrta ne bi trajali leto dni,« je ob tem poudaril direktor podjetja Anton Cigan. Ob njem to funkcijo opravlja tudi Peter Tibaut.

14aa0d66542efaba4fe063a7f09179fe
Aleš Cipot
Anton Cigan, direktor KIT Žižki.

Županja Vera Markoja je dejala, da je eden od pogojev, da kupec zemljišča tu proizvodnjo zažene v treh letih od podpisa pogodbe, sicer bo občina terjala vrnitev zemljišča in podjetju vrnila kupnino brez obresti. Občina pa je vlagatelju obljubila, da bo v kratkem objavila razpis za izbiro koncesionarja za gradnjo in upravljanje plinskega omrežja v občini, saj je plin za podjetje najpomembnejši energent.


Oskrba s plinom pa je tudi eden od pomembnih dejavnikov za privabljanje novih vlagateljev v industrijsko cono, ki doslej ni zaživela. Edini kupec zemljišča je bilo s podpisom pogodbe leta 2014 podjetje K & K Agro Trade iz Ivančne Gorice, vendar to v naslednjih nekaj letih še ne namerava graditi, občina pa se takrat s pogodbo tudi ni zavarovala, da bi v primeru neizvedene naložbe zemljišče dobila vrnjeno. V črenšovski poslovni coni so za prodajo predvidene še tri parcele, vsaka v velikosti približno 5300 kvadratnih metrov. 

Družinsko podjetje K & K Agro Trade se ukvarja z oskrbo s surovinami za živilsko industrijo in manjše živilske obrate, zemljišče v poslovni coni v Črenšovcih pa je kupilo z namenom gradnje proizvodnega in distribucijskega centra v velikosti 780 kvadratnih metrov.

kit-žižki črenšovci