vestnik

(KKC LENDAVA) Svet zavoda na dopisni seji o razrešitvi direktorja

Rok Šavel, 13. 12. 2021
Jože Gabor
Direktorju Albertu Halaszu (v sredini) grozi razrešitev s strani sveta zavoda, ki ga sam ne priznava.
Aktualno

Vojna med vodstvom javnega zavoda Knjižnica-kulturni center Lendava in lendavsko občino se približuje h koncu. V teku je namreč dopisna seja sveta zavoda KKC Lendava, na kateri člani glasujejo o pričetku postopka razrešitve direktorja Alberta Halasza.

Dolgotrajni konflikt med ustanoviteljico, lendavsko občino, in vodstvom javnega zavoda Knjižnica-kulturni center Lendava, ki je eskaliral v zadnjem letu, se še dodatno zapleta. Po burni seji, na kateri je bil prejšnji teden prisoten tudi direktor KKC Lendava Albert Halasz, je prav danes v teku korespondenčna seja, ki jo je sklical predsednik sveta zavoda Robert Požonec.

Člani sveta zavoda tako danes do polnoči glasujejo o potrditvi sklepa o pričetku postopka razrešitve direktorja, kar naj bi bilo utemeljeno po pregledu realizacije in izvajanja sklepov sveta zavoda s strani direktorja in zlasti na podlagi revizijskega poročila v povezavi s poslovanjem javnega zavoda. Iz tega namreč izhaja nenamenska poraba javnih sredstev zavoda. Gre za domnevno sporno plačilo stroškov izgubljene tožbe Silvije Hajdinjak Prendl proti novinarju in uredniku portala Lendavainfo Leonu Novaku.

Če bo "nelegitimen" svet zavoda izglasoval njegovo razrešitev ...

DSC_1715
Rok Šavel
Saga o sporu med vodstvom KKC Lendava in Občino Lendava dobiva epilog.


Kot je znano, pa Halasz trenutnega sveta zavoda, za katerega je konstitutivno sejo letos aprila sklical župan Janez Magyar, ne priznava kot legitimnega, kar bo še dodatno zapletlo morebitno sprejetje sklepa o pričetku postopka njegove razrešitve in skoraj zagotovo sprožilo dodatne pravne boje.

Že na sredini seji občinskega sveta?



V skladu z ustanovitvenim odlokom je razrešitev direktorja pred iztekom mandata v pristojnosti sveta zavoda, pred sprejemom sklepa o razrešitvi pa mora sveta zavoda pridobiti soglasje lendavske občine, mnenje občin, ki so na zavod s pogodbo prenesle opravljanje dejavnosti, mnenje soustanoviteljice ter mnenje strokovnih delavcev zavoda. Ravno tako je potrebno direktorju dati možnost, da se o navedenih razlogih za razrešitev izreče v roku 15 dni. V sredo, 15. decembra, je ravno na sporedu 20. redna seja občinskega sveta lendavske občine, kar pomeni, da bi teoretično lahko dnevni red razširili tudi s točko o podaji soglasja za razrešitev direktorja KKC Lendava.

Morda je tudi to razlog za naglico in željo po sprejemu tako drastične odločitve kar na dopisni seji sveta zavoda, čeprav je bila še prejšnji teden na sporedu redna seja ob prisotnosti direktorja. Halasz je sicer na čelu javnega zavoda od leta 2013, trenutni petletni mandat pa bi se mu iztekel v drugi polovici naslednjega leta.

občina-lendava kkc-lendava albert-halasz razrešitev svet-zavoda dopisna-seja