vestnik

PAZU ostaja v vladni blokadi kljub enotnemu pozivu iz Pomurja

Rok Šavel, 11. 3. 2023
Jure Kljajić
Pritisk Mitje Slavinca na vlado preko Sveta Pomurske regije očitno ni prav veliko pomagal.
Aktualno

Apel na vlado in na ministrstvo za finance je poslal Svet Pomurske razvojne regije, a očitno ta ni prav dosti zalegel.

Poročali smo, da je prišlo do vladne blokade izvajanja zakona o Pomurski akademsko-znanstveni uniji (PAZU), ki je bil sprejet v prejšnjem mandatu, saj ta po mnenju finančnega ministrstva ni izvedljiv. Zaradi tega je prišlo do težav že pri vpisu pravnega subjekta v sodni register, še večje preglavice pa gonilni sili PAZU Mitji Slavincu povzroča dejstvo, da združenje pomurskih akademikov ne pride do državnega denarja, ki naj bi bil z zakonom zagotovljen.

PREBERITE ŠE:

Tiha čistka Golobove vlade? Lainščaku so očitno šteti dnevi na čelu agencije, ki deli znanstvene milijone

Blokada PAZU: Je zakon neizvedljiv ali gre za revanšizem?

Finančno ministrstvo kaže na visokošolsko ministrstvo



O problematiki je bilo govora tudi na zadnji seji Sveta Pomurske razvojne regije (Svet regije), kjer je prisotnim pomurskim županom Slavinec pojasnil, da bi dobili 100 tisoč evrov na leto, s čimer bi lahko izvajali številne projekte v dobrobit lokalnih skupnosti in tudi zaposlili enega raziskovalca. Župani so soglasno sprejeli sklep, da Svet regije pozdravlja sprejem zakona in apelira na vlado, še posebej na finančno ministrstvo, da se čim prej izpeljejo vsi potrebni postopki za pričetek nemotenega delovanja PAZU, vključno s potrditvijo programa dela PAZU in posledičnim financiranjem.

Toda na finančnem ministrstvu vztrajajo. "Ker Zakon o Pomurski akademsko-znanstveni uniji (PAZU) ne vsebuje določb, ki bi določale, da je PAZU neposredni ali posredni uporabnik proračuna države, mu tega statusa ni bilo mogoče priznati. To pa pomeni tudi, da se mu sredstva iz državnega proračuna, na podlagi finančno ovrednotenega letnega programa dela, na podlagi veljavnih javnofinančnih predpisov ne morejo zagotoviti," so vnovič pojasnili za naš medij in dodali, da v tovrstnih primerih obstaja možnost financiranja določenih programov ali projektov na podlagi razpisa resornega ministrstva, če ima pristojno resorno ministrstvo za izvedbo razpisa zagotovljene ustrezne pravne podlage in sredstva v svojem finančnem načrtu. Kaj pa pravijo glede sklepa Sveta regije, s katerim smo seznanili ministrstvo?



"Glede sklepa, ki ste ga pripeli, pojasnjujemo, da bi vlada lahko v primeru, če bi bil PAZU posredni uporabnik proračuna, izdala soglasje k sprejetemu finančnemu načrtu in programu dela PAZU na podlagi gradiva, ki bi ga pripravilo pristojno Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije," v odgovoru očitno odgovornost preusmerjajo na drugo ministrstvo.


Pomurje dobi drobtinice

Na predmetni seji Sveta regije je spregovoril tudi Mitja Lainščak, direktor Agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost, ki bo ob sprejemu novele zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti na odstrelu, saj se bo agencija preoblikovala. Kot je poudaril Lainščak, od letošnjega 340-milijonskega znanstvenega kolača dobi 91 odstotkov sredstev Ljubljana. Od preostalih devet odstotkov dobi Pomurje okoli 100 tisoč evrov, največ murskosoboška bolnišnica, in sicer 86 tisoč evrov, kažejo podatki iz leta 2021.



"Regija mora videti potrebo, da če ni raziskovanja in izobraževanja, niti prihodnosti ni," je na seji izpostavil Lainščak in se dotaknil tudi spremembe zakona, pri katerem je ARRS predlagal spremembe glede vstopa v tako imenovano stabilno financiranje, ki je zdaj za vse, ki niso že od prej zajeti v ta steber, praktično nemogoče, a je ministrstvo njihov predlog sprememb zavrnilo.

LAINSCAK_Mitja_SCR_9145, 12-2019
SBMS
Mitja Lainščak

Sprememba zakona, ki prekinja Lainščakov mandat, predmet kritik


Na novelo zakona, ki jo je sprejela zakona in naj bi bila obravnava po hitrem postopku, so se z javnim pozivom odzvali v Znanstvenih svetih javnih raziskovalnic organizacij. V pozivu opozarjajo, da bo vodenje agencije, ki se bo ob priključitvi področja tehnologije in inovacij preimenovala v agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS), povsem podvrženo političnemu kadrovanju, dodatno skrb pa povzroča predlagana širitev upravnega odbora za dva člana, s čimer bi pridobila politika še večjo vlogo pri odločanju o povsem strokovnih zadevah. Kritično je sprejeta tudi predvidena sestava inovacijskega sveta. Kot so nam odgovorili na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije, bo ARIS imela dva ločena strokovna organa – znanstveni svet, ki že obstaja tudi znotraj obstoječega ARRS, in inovacijski svet, ki bo ključni organ za področje inovacijske dejavnosti in se vzpostavlja s predlagano novelo.

"Koncept enotne agencije z dvema strokovnima organoma je bil soglasno podprt na seji Razvojnega sveta Republike Slovenije. Pri sestavi inovacijskega sveta smo upoštevali predlog Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije in Rektorske konference ter dodali v inovacijski svet še enega njihovega predstavnika. Upravni odbor se širi, ker bo ARIS pristojen tudi za inovacije in ne le za bazične raziskave, dodatna dva člana bosta iz gospodarstva in ne politike," zavračajo kritike na pristojnem ministrstvu in na vprašanje morebitne neustavnosti zaradi predčasnega prenehanja mandatov članov upravnega odbora in direktorja agencije s sprejemom zakona, kot v primeru novele RTV, odgovarjajo, da "primerjava z novelo RTV ni smiselna, saj z ustanovitvijo ARIS preneha obstajati ARRS, zato bo prenehal mandat direktorju in upravnemu odboru ARRS, ker ta ne bo več obstajal".

PAZU svet-pomurske-razvojne-regije znanost mitja-lainščak vlada-rs mitja-slavinec