vestnik

Kmalu bodo v Murski Soboti spet gradili

Timotej Milanov, 17. 2. 2020
Nataša Juhnov
Šerbčevo hišo, ki je bila zgrajena po načrtih arhitekta Ferija Novaka, bodo obnovili v skladu z zahtevami Zavoda za varstvo kulturne dediščine. V njej bo pet najemniških stanovanj.
Aktualno

Poleg gradnje novega poslovno-stanovanjskega objekta v Kocljevi ulici bo letos preurejena tudi Šerbčeva hiša, v kateri bodo najemniška stanovanja – Občina v pogovorih z nepremičninskim skladom

Na soboškem nepremičninskem trgu bo letos spet živahno. Družba Imo-Real je pridobila gradbeno dovoljenje za objekt v Kocljevi ulici, v katerem bo poleg poslovnega dela tudi 27 stanovanj. Direktor Imo-Reala Jožef Horvat pojasnjuje, da je v projektu načrtovana tudi pasaža, skozi katero se bo možno z avtomobili pripeljati na parkirišča na drugi strani večstanovanjskih objektov v Kocljevi ulici. Kot smo že poročali, želi mestna občina dostop do teh parkirišč urediti tudi s severne strani, na zemljiščih, ki so v lasti dveh britanskih državljanov, zato se z lastnikoma že pogaja o tej možnosti. Podjetje ima tudi gradbeno dovoljenje za preureditev tako imenovane Šerbčeve hiše v Ulici Štefana Kovača, ki je bila zgrajena po načrtih arhitekta Ferija Novaka. V njej bodo po besedah Horvata uredili pet stanovanj in jih dajali v najem. Za pritlične prostore v stavbi še iščejo primerno dejavnost. Obnova bo izvedena v skladu z zahtevami zavoda za varstvo kulturne dediščine, kar po besedah Horvata v neki meri pomeni tudi vrnitev k izvirni zasnovi stavbe, ki je bila v preteklosti že preurejena.  

kocljeva-ulica, murska-sobota
Nataša Juhnov
Ob stavbi nekdanje Panonke bodo letos začeli graditi poslovno-stanovanjski objekt, v katerem bo 27 stanovanj.

Velika potreba po neprofitnih stanovanjih

Medtem ko bo na trgu kar nekaj ponudbe, je v Murski Soboti še vedno premalo stanovanj za tiste, ki si nakupa ne morejo privoščiti. Na to je v mestnem svetu na zadnji seji opozoril tudi svetnik iz opozicijske SDS Bojan Petrijan, ki meni, da bi morala občina nemudoma najti rešitve za stanovanjsko problematiko socialno ogroženih občanov. Župan mestne občine Aleksander Jevšek pojasnjuje, da Javni stanovanjski sklad Mestne občine Murska Sobota razpolaga s 404 stanovanji, pri čemer mlade družine z enim ali več mladoletnimi otroki zasedajo 118 stanovanj. »Leta 2019 je za neprofitna stanovanja zaprosilo 53 mladih družin, od tega se je 22 družin uvrstilo na lestvico. Seveda je to veliko premalo.« Zato so po njegovih besedah že navezali stik z republiškim stanovanjskim skladom, ki, kot poudarja Jevšek, gradi veliko neprofitnih stanovanj v Ljubljani in Mariboru, po njegovem mnenju bi lahko enako naredili v Murski Soboti. Decembra lani se je Jevšek sestal tudi s predstavniki nepremičninskega sklada, v katerem se ukvarjajo z gradnjo oskrbovanih stanovanj. V zvezi s tem, pravi, se že pogovarjajo o konkretni zamisli, gradnji objekta s 37 oskrbovanimi stanovanji v središču mesta. Zgradili bi jih na zemljišču nasproti Pokrajinske in študijske knjižnice, kjer je danes gramozno parkirišče, prav tako v lasti Imo-Reala. Horvat pravi, da so glede tega imeli pogovor s predstavniki sklada, a da se niso še nič konkretnega dogovorili.

gradnja murska-sobota stanovanja