vestnik

Kmalu obnova prostorov za dializo

Majda Horvat, 31. 5. 2021
Nataša Juhnov
Marjan Maček
Aktualno

Naložbe vredne skupaj 13,3 milijona evrov, od tega bo 5,9 milijona evrov evropskih sredstev, 2,8 milijona državnih, 4,6 milijona evrov bo zagotovila bolnišnica z amortizacijo in najetjem dolgoročnega posojila

Splošna bolnišnica Murska Sobota pripravlja tri velike projekte obnove in posodobitve prostorov, ki jih bo izvedla v letu in pol. Skupna vrednost naložb je 13,3 milijona evrov, od tega bo 5,9 milijona evrov evropskih kohezijskih sredstev, 2,8 milijona evrov bo zavod pridobil iz skupnega amortizacijskega sklada pri ministrstvu za zdravje, 4,6 milijona evrov pa bo zagotovil sam z najetjem dolgoročnih posojil in lastnimi amortizacijskimi sredstvi.


Že prihodnji mesec se bo začela nadzidava urgentnega centra s preureditvijo oddelka za hemodializo, predvidena vrednost naložbe po finančnem načrtu je tri milijone evrov.

murska-sobota, splošna-bolnica-murska-sobota, dializa
Jure Zauneker
Dializa

Ministrstvo za zdravje bo zagotovilo 2,7 milijona evrov iz skupnega amortizacijskega sklada, 300 tisoč evrov bo prispevek bolnišnice, ki bo ob tem zagotovila še denar za opremo. 


Druga večja naložba je obnova kletnih prostorov internega oddelka, kjer je prej deloval oddelek za laboratorijsko diagnostiko, ter povezovalnih prostorov med stavbo internega in kirurškega oddelka. Skupna velikost prostorov, ki jih bodo popolnoma obnovili zaradi dotrajanosti, je 1063 kvadratnih metrov, namenjeni bodo internističnim ambulantam, ambulantam za bolezni srca in ožilja ter za znanstvenoraziskovalno dejavnost, del pa bo namenjen za histološki laboratorij oddelka za patologijo. Predvidena vrednost te naložbe je 2,5 milijona evrov, v celoti jo bo financirala bolnišnica z najetjem dolgoročnega posojila v vrednosti 1,9 milijona evrov za dobo sedmih let s polletnim moratorijem ter z lastnimi amortizacijskimi sredstvi v višini 600 tisoč evrov.

Poslej 72 postelj za pobolnišnično zdravljenje
Marjan Maček, pomočnik direktorja bolnišnice za poslovne zadeve, je poudaril, da odplačevanje posojila ne bo ogrozilo poslovanja bolnišnice. V zadnjih desetih letih je namreč ta odplačala posojila v skupni vrednosti štiri milijone evrov in ima zdaj dovolj možnosti za novo zadolževanje. Zadolži se lahko za do pet milijonov evrov. Novo posojilo lahko najame tudi zaradi bistveno izboljšane likvidnosti, kar je povezano s povečanimi prihodki zaradi opravljenih zdravstvenih storitev in zdravljenja covidnih bolnikov.

koronavirus, zdravstvo, splošna-bolnišnica-ms
Nataša Juhnov
Regijska bolnišnica bo v letu in pol izvedla tri velike naložbe, katerih ocenjena vrednost je 12,4 milijona evrov. Že prihodnji mesec se začne nadzidava urgentnega centra. Foto Nataša Juhnov


Predvidoma junija bo bolnišnica pridobila soglasje ministrstva za zdravje za najem novega posojila, avgusta pa še dovoljenje finančnega ministrstva. Javno naročilo bodo objavili predvidoma septembra, med novembrom in januarjem prihodnje leto bodo izbirali najugodnejšega ponudnika, dela pa bi potekala predvidoma od februarja do maja. »Julija prihodnje leto bi radi prostore izročili v uporabo,« še pove Maček.
Tretja naložba je obnova stare porodnišnice, za kar bodo letos pripravili dokumentacijo, dela pa se bodo začela izvajati prihodnje leto. Obnovljeni prostori bodo namenjeni dejavnostim podaljšanega bolnišničnega zdravljenja, negovalne bolnišnice in paliativne oskrbe. Po obnovi bo imel oddelek 72 postelj, zdaj jih ima 48. V teh obnovljenih prostorih bosta delovali še razvojna ambulanta s centrom za zgodnjo obravnavo otrok s posebnimi potrebami in služba za elektronsko naročanje bolnikov. Vrednost te naložbe je predvidoma 7,8 milijona evrov, od tega bo 5,9 milijona evrov evropskih kohezijskih sredstev, 1,9 milijona evrov bo zagotovila bolnišnica z ustvarjeno amortizacijo in dolgoročnimi posojili.

Marjan Maček, pomočnik direktorja bolnišnice za poslovne zadeve, je poudaril, da odplačevanje posojila ne bo ogrozilo poslovanja bolnišnice.
sbms marjan-maček dializni-oddelek
Kaj zdaj berejo drugi