vestnik

Kmet Franc David zasipan z inšpekcijskimi odločbami

Janko Votek, 25. 5. 2018
Janko Votek
Franc David meni, da medobčinski inšpektorat neupravičeno ukrepa proti njemu. 
Aktualno

Nazadnje, pred tremi tedni, je prejel 20 odločb o plačilu globe, pravi kmet s Hodoša – Primer je še v postopku, zato ga v medobčinskem inšpektoratu in redarstvu še ne komentirajo

Franc David s Hodoša je največji kmet na severovzhodu Goričkega. Obdeluje nekaj čez 100 hektarjev njiv in je usmerjen v prirejo mleka z okrog 50 kravami molznicami in sto govejimi pitanci. Temu prilagojena je obdelava kmetijskih zemljišč. Z žiti ima zasejanih 30 hektarjev, toliko je koruze, 40 hektarjev pa je zasejanih travnikov v kolobarju. Klasičnih travnikov je štiri hektarje.
Pravi, da ima poleg neugodnih tržnih razmer za kmetovanje vse več težav z občino in medobčinsko inšpekcijo in redarstvom. Inšpektor Janez Bogdan mu je nazadnje, pred tremi tedni, poslal 20 odločb o plačilu globe, pravi, zaradi nespoštovanja občinskega odloka o urejanju javnih in drugih površin v Občini Hodoš. Višina glob v zadnjih dveh mesecih že presega 500 evrov. Prejel pa je tudi pogojno odločbo, v kateri mu je naloženo popravilo dela občinske poti, ki naj bi jo uničil z odvozom silosa z njive pozimi. Če ceste ne bo saniral v mesecu dni, mu bo izrečena globa. David pravi, da kmetija tega ne bo zmogla, in se ob tem sprašuje, ali je njegova kmetija res edini motilec urbanega miru na Hodošu. Ključni problem so okrogle, v plastiko povite silažne bale, ki jih David ob spravilu skladišči na robu njiv (lastnih ali najetih). Pravi, da to počne zaradi pomanjkanja prostora na domačem dvorišču in tudi zaradi varnosti.

285faf55eec626016de5623e1a04dc28
Ključni problem so okrogle bale.


David trdi, da je pri svojem delu vesten, zato ne razume omenjenih inšpekcijskih odločb, ki se nanašajo na več ali manj enak prekršek – neustrezno skladiščenje in razcefranost silažnih bal na njivah, ki naj bi bile stare nekaj let. Pravi tudi, da so brez predložitve materialnih dokazov. V zadnjem obdobju se mu je zgodilo, da se tretjina odločb nanaša na parcele, ki jih nima v lasti in ne najemu in jih ne obdeluje. To pokaže tudi pogled v gerk, ki je uraden in javno dostopen dokument in kjer so vidne vse parcelne številke, ki jih ima v lasti ali najemu in zanje uveljavlja subvencije.

2ddb3ab731655875334ba3fd92327992
Ključni problem so okrogle bale.

»Ni bila izdana še nobena odločba«

Za pojasnila smo zaprosili medobčinsko inšpekcijo in redarstvo. Vodja Damir Jošar nam je poslal ta odgovor: »Primer bal v Občini Hodoš je trenutno še v inšpekcijskem in prekrškovnem postopku, zaradi tega vam odgovorov na postavljena vprašanja, pred zaključkom postopka, ne moremo dati (zadevo v celoti vodi občinski inšpektor Janez Bogdan, ki je pri svojem delu, na podlagi zakona, samostojen), do sedaj pa še ni bila izdana nobena odločba z naše strani v Občini Hodoš v zvezi s skladiščenjem razpadajočih bal, res pa je, da so bile izrečene denarne globe glede preostalih kršitev po odlokih Občine Hodoš. Vsi kršitelji, ki so v postopku, imajo pravico, da se v danem roku izjavijo o dejstvih in okoliščinah prekrška, ki so ga oz. niso storili. Vse občine, ki jih pokriva naša inšpekcija, imajo sprejete odloke o urejanju javnih in drugih površin, Občina Hodoš pa se je odločila, da bo v neurejenost uvrstila tudi bale na njivah oz. kmetijskih površinah, v omenjenem primeru ne gre za kršenje zakona, ampak za kršenje občinskega odloka Občine Hodoš. Je pa bila večina kršiteljev, tistih, ki so bili seveda nam znani, na Občini Hodoš glede bal že večkrat ustno opozorjena, naj bale odstranijo (tudi v letu 2017), vendar jih večina do sedaj tega ni storila. Z naše strani tudi ni bila izdana nobena odločba o sanaciji ceste v k. o. Krplivnik št. 2700, ampak samo pisno obvestilo o prekršku, da se kršitelj izjavi o dejstvih in okoliščinah prekrška, ter pisno obvestilo o poškodovanju ceste in njeno saniranje, ki je sledilo že večkratnim ustnim opozorilom na kraju samem s strani redarske in inšpekcijske službe. Tudi v tem primeru je postopek v teku in bi bilo smiselno počakati zaključek postopka.«

f086b3a4524bdf226b289d5a3ae2711a
Naloženo mu je bilo tudi popravilo dela občinske poti.

Zakon o kmetijstvu v desetem poglavju (kmetijska opravila) pravi, da opravljanje kmetijske dejavnosti ne sme biti moteno, in dovoljuje začasno spravilo pridelka na njivah, hkrati določa, da se lahko kmetijska opravila, če to nujno terjajo vrsta delovnega procesa, vremenske razmere, višja sila ali izredne okoliščine, opravljajo ob vsakem času. Nihče tudi ne sme neupravičeno ovirati ali omejevati opravljanja kmetijskih opravil, občine pa morajo v predpisih in drugih aktih iz svoje pristojnosti to upoštevati in v ta namen določati pogoje, ki omogočajo opravljanje teh opravil na vseh kmetijskih zemljiščih in objektih, namenjenih opravljanju kmetijske dejavnosti znotraj območja občin.

14020af90a573d410d648b26d3c16fda
Ključni problem so okrogle bale.

Začasno ali nekaj let?

Župan Občine Hodoš Ludvik Orban je povedal, da je pri zapletih z Davidovo kmetijo videti, da je on velik nasprotnik kmetijstva. Francu Davidu priznava, da kljub slabim pogojem vztraja v kmetijstvu in še povečuje svojo kmetijo. Opozarja pa, da mu to ne daje posebnega statusa, in bi ravno zaradi njegove velikosti pričakoval, da bo zgled drugim kmetom. Pa ni tako. »Pri sprejemanju občinskega prostorskega načrta (OPN) smo ravno zaradi neurejenega skladiščenja krme za živino (silažne bale na njivah in skladiščenje silosa na njivah) imeli nemalo težav. Izdelati smo morali posebno okoljsko poročilo in pridobiti posebna soglasja. Na ministrstvu za kmetijstvo so nam predlagali, da v OPN opredelimo možnost primernejšega skladiščenja bal, kot je bilo to v preteklosti. Zame osebno in tudi za občino ni noben problem, če so bale začasno skladiščene na njivi in je to skladišče urejeno. Nikakor pa ni sprejemljivo, da te bale ležijo na njivah nekaj let, in to je problem, očitno ne samo Davidov. Podatek, ki ga navajate, da je David dobil opozorila za ureditev in odstranitev bal na zemljiščih, ki niso njegova last, samo potrjuje, da gre za večji problem, ki ga nekako moramo rešiti.« Drug, še hujši problem, doda Orban, je okoljski. »Odpadna plastika se z njiv ne pospravi, ampak se podorje. Zakaj pa je dobil David opozorila ali odločbe, pa je stvar inšpekcije, ne občine. Tudi večletno urejeno skladiščenje ne bi bilo problem, čeprav je to vprašljivo zaradi kakovosti in tudi negativnih učinkov razpadajoče plastike.« Orban se tudi sprašuje, »ali taka neurejena skladišča krme niso vaba za divjad«. Glede gibanja na javnih cestah s kmetijsko mehanizacijo pa na občini prav tako pričakujejo odgovorno ravnanje, še pove Orban.

03cda0d9a0ae99c69515f8472aabac2f
Neodgovorno ravnanje z odpadno plastiko.


Iz obsežne fotodokumentacije, ki smo jo prejeli v uredništvu, je razvidno, da z odpadno plastiko nekateri kmetje v hodoški občini (lastniki so po parcelnih številkah hitro ugotovljivi) ne ravnajo najbolj odgovorno. Dejstvo je, da plastična folija štrli iz spomladanskih posevkov. Na tej točki je jasno, da bi nekdo moral ukrepati. Takšne primere bi morali obravnavati kmetijska in okoljska inšpekcija. Toda inšpektorjev na primer pri Davidu še ni bilo, zato je ta prepričan, da dela v skladu z zakoni.

inšpekcija Franc David