vestnik

Kmetija Mali raj: Večina gostov je iz tujine

Damjana Nemeš, 7. 4. 2019
Damjana Nemeš
Sprva so želeli imeti le počitniško hišo v neokrnjeni naravi zase, zdaj gostijo turiste.
Aktualno

Pokušnja domačih kozjih sirov, ogled kmetije ter kmečka opravila so le nekatere izmed dejavnosti, ki jih je mogoče preizkusiti na kmetiji v Dolencih.

Na obrobju vasi Dolenci v Občini Šalovci stoji kmetija Mali raj, ki sprva ni bila kmetija, ampak zgolj hiška z zemljiščem. Leta 1998 so jo kupili člani družine Martinec iz Murske Sobote in jo začeli preurejati. Želeli so namreč imeti počitniško hišo, kjer bi se lahko ob koncih tedna oddahnili in sprostili v pristni naravi. Hiška, ki so jo kupili, je bila ravno pravšnja, tudi zato, ker je bila nekoliko odmaknjena od glavne poti. Ker ji je pripadalo tudi zemljišče, so se Martinčevi odločili, da bodo posadili šipek in druge rastline ter si tako ustvarili mali raj. Vendar se zaradi divjadi, ki je je v tem delu Goričkega zelo veliko, njihova želja ni uresničila, zato so morali zemljišče okrog hiše ograditi. »Pri tem je nastal problem, kdo bo vse to kosil. Nekaj časa smo se trudili sami, nato pa smo kupili nekaj koz in ovc, ki so se lahko večino leta pasle in tako poskrbele za travo. Kmalu pa so ljudje slišali za nas in naše živali in so jih prihajali gledat, tako da nismo imeli nobene zasebnosti več,« je povedal gospodar Štefan Martinec.



Odločili so se, da bodo zaradi vse več gostov, ki so prihajali k njim, star zidani hlev preuredili v dva apartmaja. Od tega je zdaj že 12 let. Za apartmaje je bolj kot ne odgovorna Urška Martinec, hčerka Štefana in Brigite Martinec. Za kmetijo namreč skrbi celotna družina, tudi Urškin partner.


»Na posestvu imamo še štiri sobe, prav tako bomo v prihodnje vzpostavili glamping. Za zaokrožene družbe bo v kratkem na voljo tudi gostinska ponudba,« je ponudbo prenočišč na kmetiji opisala Urška in dodala, da imajo različne profile turistov, ki se redno vračajo k njim. »Imamo kar nekaj stalnih gostov, ki se že nekaj let vračajo in potem ostanejo tu na daljših počitnicah. Več kot polovica naših gostov prihaja iz tujine, slovenski gostje se odločajo bolj za konectedenske pakete ali pridejo za en dan, da si ogledajo kmetijo, našo sirarno in živali.«


ebb36dbadd9edd2ed2b0942b15ac0f10
Damjana Nemeš
»Končno smo začeli ceniti domačo hrano,« pravi Štefan Martinec, ki je sprva kozji sir podarjal.


Čeprav se morda zdi, da za goste v tem delu Goričkega ni posebnih zanimivosti, so jim na kmetiji Mali raj na voljo številne aktivnosti. »Brezplačno si lahko izposodijo kolo, ogledajo si lahko našo sirarno ali pomagajo pri kmečkih opravilih, kar je zanimivo predvsem za goste iz mest, ki jim narava veliko pomeni. Svetujemo jim tudi oglede drugih zanimivosti v občini in širše, zato so gostje precej mobilni,« je dodala Urška in pojasnila, da se turistična sezona pri njih začne že februarja in traja do konca oktobra.

Glavna dejavnost je predelava kozjega mleka

Martinčevi so leta 2011 vzpostavili tudi sirarno, v kateri predelujejo kozje mleko v navadni kozji sir, kozji sir z dodatki, čedalje bolj cenjena pa je tudi albuminska skuta, pripravljena iz sirotke. »Ker smo imeli veliko zemlje, smo se pogovarjali tudi o tem, da bi imeli nekaj koz za mleko. Dejavnost smo potem razvijali in se odločili za ureditev manjše sirarne. Opremo zanjo smo pripeljali iz tujine, začeli pa smo z dvajsetimi kozami. Potem smo počasi dograjevali še druge stvari, je pa res, da smo prva leta naš sir ponujali praktično zastonj. Vozili smo se po vsej Sloveniji in marsikam dostavljali tudi le en kilogram sira. Zdaj se je to spremenilo, ker se začne ceniti dobra hrana,« je začetke delovanja sirarne opisal Štefan in dodal, da v zadnjih nekaj letih vsako leto povečajo svoje zmogljivosti za vsaj dvajset odstotkov


»Veliko sira prodamo kar na kmetiji, pred tremi leti pa nam je uspelo prodreti tudi k različnim drugim odjemalcem. Sedaj drugih kupcev niti več ne sprejemamo, ker nimamo zmogljivosti, nimamo niti mleka in sira, to pa predvsem zato, ker nočemo spreminjati svojega načina dela.« Martinčevi namreč vse izdelke predelajo iz surovega mleka, kar pomeni, da ostanejo vse snovi v izdelkih. »Ker moramo paziti na higieno in na kapaciteto, ne moremo shraniti in predelati 500 litrov svežega mleka na dan, lahko pa recimo do 100 litrov. Ta proces se še da nadzorovati, zaradi česar izpolnimo tudi pogoj sledljivosti,« je pojasnil Štefan.

Prostih dni ni veliko

Zaradi številnih dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo, dela nikoli ne zmanjka. »To je po eni strani dobro, ker lahko na ta način delujemo vse leto, ne samo sezonsko. Ker je treba plačati prispevke za zaposlene, poleg seveda nas domačih, omogočiti hrano živalim, ki ne poznajo koncev tedna ali praznikov, je za nas zelo pomembno, da imamo delo vse leto,« je pojasnil gospodar. Trenutno imajo čez 200 živali, poleg koz še alpake, številne muce, kokoši, prašičke, ponija Tončka in osla Mirka, ki je bil eden izmed prvih živalskih članov na kmetiji. Seveda pa so vse delo, vložen čas in odrekanje privedli do tega, da je kmetija Mali raj prepoznavna daleč naokrog


»Morda tudi zato, ker smo ena redkih kmetij v Prekmurju, če ne celo edina, s tako veliko raznovrstnostjo dejavnosti,« je povedal Štefan. Večjih načrtov za prihodnje nimajo. »Kar se mene tiče, smo zgodbo zaključili, sedaj so na vrsti mladi. Kmetijo smo pripeljali tako daleč, da lahko nemoteno deluje naprej, zagotovo pa bomo že letos spet morali povečati število koz z 80 na 100 zaradi velikega povpraševanja. To je še tisto, kar glede na zemljo in pašnike zmoremo, za naprej pa bomo videli, kako se bo kmetija razvijala,« je sklenil Martinec.
Damjana Nemeš
Na kmetiji Mali raj pomagajo vsi družinski člani.
mali raj kmetija družina martinec Štefan Martinec