vestnik

Kmetijske organizacije na Agri pozvale k takojšnjemu ukrepanju, sicer tudi z vilami v Ljubljano

Rok Šavel, 21. 8. 2021
Jure Zauneker
Tiskovna konferenca krovnih kmetijskih organizacij na sejmu Agra.
Aktualno

Štiri krovne kmetijske organizacije Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine so na današnjem otvoritvenem dnevu sejma Agra na novinarski konferenci opozorile na nujno upoštevanje pripomb na predlog strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023 - 2027 ter pozvale k takojšnjemu ukrepanju ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Predstavniki krovnih kmetijskih organizacij, Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, Anja Mager, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine, Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije, so na novinarski konferenci opozorili v prvi vrsti na kratek čas, ki je bil na voljo za podajanje pripomb na predlog strateškega načrta, ki je dolg skoraj 400 strani in bo moral biti do konca leta sprejet na vladi in posredovan v usklajevanje evropski komisiji.

Protest že na sejmu

Njihove pripombe odgovarjajo na ključne pasti, v katere se lahko v naslednjih letih ujame slovensko kmetijstvo, če se ne bo razmišljalo skozi situacijo kmeta, zadrug in z vizijo dolgoročnega razvoj, so navedli na tiskovni konferenci na otvoritvenem dnevu sejma Agra v Gornji Radgoni.

V Sindikatu kmetov Slovenije bodo že na sejmu organizirali opozorilni mimohod s tridesetimi traktorji in transparenti. "V kolikor pa ne bodo sledili našim predlogom, pa bomo s traktorji in tudi z vilami ter grabljami prišli v Ljubljano, da dosežemo svoj namen," je še napovedal predsednik sindikata Medved na vprašanje glede posluha ministrstva na njihove pripombe.

gornja-radgona, 59
Jure Zauneker
Tiskovna konferenca krovnih kmetijskih organizacij na sejmu Agra.

Predstavniki kmetijskih organizacij so opozorili tudi na stanje v kmetijstvu, ki je po njihovi oceni alarmantno in zahteva takojšnje rešitve. Težak položaj slovenskega kmeta zaradi epidemije in njenih posledic se odraža v zvišanju stroškov kmetijske pridelava zaradi izjemno močnega dviga cen krmil, gnojil, goriv, energije ter drugih surovin. Podražila se je tudi celotna proizvodna tehnologija, gradnja in drugi stroški investicij. Po drugi strani, opozarjajo kmetje, pa cene odkupa surovin od kmetov ne sledijo tej podražitvi in ostajajo pod nivojem cen pred začetkom epidemije leta 2020.

graf
Zadružna zveza Slovenije
Gibanje indeksov v kmetijstvu.

Kaj vse so še povedali v krovnih kmetijskih organizacijah in kakšni so njihovi predlogi, pa v naslednjem Vestniku.

kmetijstvo kmetijska-politika kmetijske-organizacije sejem-agra