vestnik

Kmetijski minister napovedal pomoč prašičerejcem

Vestnik, 19. 11. 2020
Nataša Juhnov
Prašičerejci se v tem obdobju soočajo tudi z afriško prašičjo kugo.
Aktualno

Kmetijski minister Jože Podgoršek pravi, da je hrane dovolj, zato ustvarjanje zalog ni potrebno.

O vplivu epidemije koronavirusa in o slovenskem tradicionalnem zajtrku ja na današnji novinarski konferenci spregovoril minister za kmetijstvo Jože Podgoršek. Opozarja, da panično nakupovanje in ustvarjanje zalog ni potrebno, saj je hrane dovolj. 

S težavami se v tem obdobju soočajo v prašičereji, govedoreji, vinskem sektorju, prodajalci zelenjave. V teh sektorjih se po njegovi oceni občutji največje težave, zato je potrošnike pozval, da izberejo lokalno hrano in s tem pomagajo tudi kmetovalcem. Napovedal je še, da bo vladi predlagal sprejem odloka za pomoč sektorju prašičereje. Če bo ta sprejet, bo po besedah Podgorška izplačan še letos, predlog pa predvideva pomoč v višini 700 tisoč evrov. Sicer pa se prašičereja ubada ne samo z epidemijo koronavirusa, ampak tudi z afriško prašičjo kugo. 

Jutri je tudi dan slovenskega tradicionalnega zajtrka. Podgoršek je poudaril, da so v minulih devetih letih v šolah razdelili čez 2,5 milijona tradicionalnih zajtrkov. Letos se bodo ti zaznamovali doma, vendar bodo tudi pri pouku na daljavo dajali poudarek pomenu hrane lokalnega porekla. Kmetijsko in šolsko ministrstvo pa sta se dogovorila, da se bo, takoj ko bo mogoče, tradicionalni slovenski zajtrk ponovil v šolah, je povedal Podgoršek.

Bodo pa jutri v znak hvaležnosti za vso opravljeno delo zdravstvenim delavcem razdelili preko 42 tisoč slovenskih jabolk. 

jože-podgoršek kmetijstvo prašičereja slovenski-tradicionalni-zajtrk