vestnik

Kmetijsko ministrstvo blokira gradnjo rastlinjakov za Ikeo v Lendavi? 

Majda Horvat, 28. 10. 2018
Aktualno

Občina ne dobi soglasja, da bi dokončala postopek spremembe namembnosti zemljišč. S tujimi vlagatelj, nizozemskim podjetjem Royal Lemkes in avstrijskim vrtnarskim podjetjem Herneth Gartenbau, naj bi se zdaj pogovarjalo še gospodarsko ministrstvo. 

"Eno od ministrstev si je dovolilo, da blokira projekt gradnje rastlinjakov brez razumnih razlogov. Verjetno samo zaradi tega, ker ni tam, kjer bi verjetno moralo biti po mnenju nekoga," je v govoru na slovesnosti ob lendavskem občinskem prazniku izjavil župan Anton Balažek. Čeprav ministrstva sam ni imenoval je znano, da gre za kmetijsko ministrstvo, ki ne da soglasja, da bi občina lahko dokončala postopek sprejemanja občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za postavitev rastlinjakov. Rastlinjake naj bi postavili tuji vlagatelji, nizozemsko podjetje Royal Lemkes in avstrijsko vrtnarsko podjetje Herneth Gartenbau v sodelovanju z Ikeo Purchasing Services, in sicer na kmetijskih zemljiščih v lasti sklada kmetijskih zemljišč, ki jih zdaj ima v zakupu ter jih obdeluje Kmetijsko gospodarstvo Lendava. Ta ležijo na okoljsko pomembnem območju pred petišovskimi gramoznicami ter ob cesti v smeri proti Murskemu Središču na Hrvaškem


Balažek in nekdanji kmetijski minister Dejan Židan po mnenju poznavalcev nista v dobrih odnosih, zato pa je lendavski župan razmeroma hitro dobil termin pri novi kmetijski ministrici Aleksandri Pivec. Sestala sta se 19. oktobra v Ljubljani za zaprtimi vrati in se po poročanju občinskega spletnega portala Lendava danes pogovarjala o problemu spremembe prostorskih planov za gradnjo rastlinjakov. Sogovornika naj bi bila tudi mnenja, da se morata v nadaljnje pogovore z investitorji vključiti še gospodarsko ministrstvo in sklad kmetijskih zemljišč.
V zvezi s soglasjem kmetijskega ministrstva, ki ga lokalna skupnost potrebuje pri spreminjanju prostorskih planov, in mnenja, da se v pogovore s tujimi vlagatelji v rastlinjake morata vključiti še gospodarsko ministrstvo in sklad kmetijskih zemljišč, smo vprašanja na kmetijsko ministrstvo pred dnevi naslovili tudi sami, vendar odgovora še nismo prejeli.

371b73d985f14abac146a6ddadc75279
Arhiv
Predvidena lokacija rastlinjakov.


Bo kmetijsko ministrstvo dalo soglasje lendavski občini za OPPN, če bo gospodarsko ministrstvo in vlada naložbi tujih vlagateljev v rastlinjake priznalo nacionalno-gospodarski pomen, ki bo presegal interes varovanja kmetijskih zemljišč? To je bilo tudi ključno vprašanje pri postavitvi lakirnice Magna Steyr v Hočah in vzorčni primer politične odločitve o tem, kaj je pomembnejše od obdelovalne zemlje. Ali tudi pokazatelj dvojnih meril?
Rastlinjake, katerih gradnjo je lendavska občina aprila lani napovedovala kot obetavno naložbo v logistični center za Ikeo, naj bi jih postavili na površini več kot 30 hektarjev, namembnost pa bi z OPPN spreminjali za 69 hektarjev kmetijskih zemljišč.

Majda Horvat
Projekt lendavskih rastlinjakov in logističnega centra za Ikeo se je zapletev v goste interesne mreže. 
rastlinjaki lendava