vestnik

Kmetijsko ministrstvo trgovce pozvalo, naj postavijo na police več domačih pridelkov

Vestnik, 10. 4. 2020
Nataša Juhnov
Aleksandra Pivec
Aktualno

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec se je na današnji tiskovni konferenci dotaknila nekaterih perečih vprašanj v panogi, ki so povezane z razmerami na trgu v času epidemije koronavirusa.

Tako na ministrstvu po njenih besedah pospešeno pripravljajo spremembe programa razvoja podeželja, s čimer želijo slovenskemu kmetijstvu omogočiti lažjo izvedbo investicij in nadaljevanje razvojnega ciklusa. Poleg ukrepov, povezanih s kmetijstvom, ki so bili zajeti v prvem “protikoronskem” paketu, v drugem tovrstnem paketu načrtujejo ukrepe za povečanje likvidnosti in, kot pravi Pivčeva, jasne ukrepe za krepitev pridelave zelenjave in sadja ter prašičereje. 

Ministrica se je dotaknila tudi težav kmetov pri odkupu živine in prašičev, do katerih prihaja zaradi tržnih viškov, ki nastajajo po zaprtju gostinskih in turističnih objektov ter javnih zavodov, posledično pa prihaja do uvoza poceni tujega mesa, o čemer smo poročali že včeraj. Več o tem TUKAJ

“Potrebujemo boljšo organiziranost in povezanost v trdne agroživilske verige, ki lahko lažje in z manj škode v kriznih trenutkih preživijo, saj se breme posameznika prenese na vse člene verige in ga ne nosi le en sam,” pravi ministrica, ki poziva vse člene v verigi, da skušajo ohraniti stabilnost v pridelavi in predelavi slovenske hrane. 

Pivčeva še poudarja, da so že na začetku epidemije pripravili sklep za povečanje blagovnih rezerv, predvsem pri mleku in mesu, s čimer po njenih besedah nadaljujejo tudi danes: “S sprotnimi pogodbami te zaloge tudi povečujemo, s čimer skrbimo, da je dovolj zalog in da se hkrati s trga umaknejo morebitni viški.” Slovenske živilske trgovce je ministrstvo pozvalo k večjemu vključevanju slovenskih pridelkov na trgovske police in k večji promociji ponudbe slovenskih izdelkov. 

Državljani naj priskočijo na pomoč kmetom

Ker se v kmetijstvu začenjajo dela, prihod tujih delavcev pa ni možen, je ministrica državljane pozvala, da kmetom priskočijo na pomoč. Ponudniki in iskalci del v kmetijstvu pa se lahko glede tega obrnejo na kmetijsko ministrstvo. 

kmetijstvo slovenija pomurje