vestnik

Kmetje protestirali s traktorji in ministru predali zahteve, ta obljubil usklajevanje do zadnjega diha

Rok Šavel, 25. 8. 2021
Jure Zauneker
Protesti v Gornji Radgoni
Aktualno

Najprej se je skozi Gornjo Radgoni protestno zapeljalo okoli 60 traktorjev, nato je šef kmetijskega sindikata Anton Medved ministru za kmetijstvo Jožetu Podgoršku pred sejmiščem predal zahteve kmetov. Ti izražajo močno nestrinjanje s predlog strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023 do 2027, a Podgoršek obljublja rešitve.

Na kmetijsko-živilskem sejmu Agra je bilo pestro. Kmetje so namreč izpeljali napovedano protestno vožnjo skozi Gornjo Radgono, a do sejmišča jim je bila pot s traktorji preprečena, ravno tako kmetje niso smeli vstopiti na sejmišče zaradi pogoja PCT. To je povzročilo nekaj slabe volje med prisotnimi kmeti, med drugim tudi pri Francu Küčanu, podpredsedniku Sindikata kmetov Slovenije, zato so zakorakali s transparenti pred vhod na sejem Agra, kjer je predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved s podporo nevladnih kmetijskih organizacij, združenih v Zavezništvo za kmetijstvo, ter podporo kmetijsko-gozdarske zbornice in zadružne zveze ministru prebral zahteve.

gornja-radgona, protesti
Jure Zauneker
Protesti v Gornji Radgoni

gornja-radgona, protesti
Jure Zauneker
Protesti v Gornji Radgoni

gornja-radgona, protesti
Jure Zauneker
Protesti v Gornji Radgoni

gornja-radgona, protesti
Jure Zauneker
Protesti v Gornji Radgoni

Kmetje predali zahteve in zagrozili z nadaljnjimi protesti

Kamen spotike je predlog strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023-2027, kjer mora biti po besedah Medveda temelj razvoja slovenskega kmetijstva trajnostna družinska kmetija. Kmetje od kmetijskega ministrstva med drugim zahtevajo jasno opredelitev pravega kmeta, upravičenca do sredstev skupne kmetijske politike, in da se denar, ki je namenjen kmetijstvu, tudi v celoti obdrži v panogi. Zahtevajo tudi omejitev dohodkovnega plačila za trajnost in postopno zniževanje plačil nad 60.000 evrov. Pri naložbenih ukrepih zahtevajo uvedbo pavšalnih zneskov in obvezno izenačitev pravnih ter fizičnih oseb pri najvišji možni prejeti podpori na 500.000 evrov.

gornja-radgona, protesti
Jure Zauneker
Protesti v Gornji Radgoni

gornja-radgona, protesti
Jure Zauneker
Protesti v Gornji Radgoni

gornja-radgona, protesti
Jure Zauneker
Protesti v Gornji Radgoni



Obenem poudarjajo nujno zagotovitev dovolj sredstev za mlade kmete in sredstev za medgeneracijsko združevanje. Želijo si tudi jasna izhodišča za temeljne definicije v kmetijstvu, realno postavljene pogoje v ekološkem kmetijstvu, dovolj sredstev za dobrobit živali in administrativno nezahtevne ukrepe, ki so kmetu dosegljivi in razumljivi. Po besedah Medveda so kmetijska zemljišča osnovni temelj za kmetovanje, zato je nujna pohitritev sprememb zakona o kmetijskih zemljišč in takojšnja javna obravnava zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov.

Medved je po prebranih zahtevah in izročitvi zahtev, pri čemer je požel glasno strinjanje prisotnih kmetov, dejal, da bodo v primeru neupoštevanja njihovih zahtev, stopnjevali z organizirano obliko protestov.

Podgoršek izrazil razumevanje in obljubil rešitve

Minister Podgoršek je odgovoril, da so v času javne razprave glede strateškega načrta prejeli preko 90 pobud in predlogov, že zdaj pa lahko zagotovi, da prenosa sredstev iz prvega v drugi steber ne bo. "Zagotovili smo dodatnih 100 milijonov sredstev za drugi steber - za dobrobit živali, prilagajanje na podnebne spremembe in posodabljanje kmetijskih gospodarstev ter živilsko-pridelovalnega sektorja," je napovedal in zagotovil, da nadaljnja odločitev glede skupne kmetijske politike ne bo politična, ampak bo sprejeta na podlagi dejanskih kazalnikov in izračunov.

"Obljubljam vam, da se bomo usklajevali, če bo potrebno, do zadnjega diha. Pri zakonu o kmetijstvu nam je uspelo, tukaj nam ne bo uspelo uskladiti vseh nasprotujočih si mnenj, ampak razumem vaše zahteve in predloge," je še povedal kmetijski minister.

V nadaljevanju je sledil daljši posvet deležnikov o predlogu strateškega načrta skupne kmetijske politike, ki mora biti do konca leta sprejet na vladi in posredovan v usklajevanje evropski komisiji. Pri tem je prišlo do manjšega incidenta, saj so kmetje vdrli na sejem, precej hitro pa se je zapolnila tudi dvorana, kjer je potekal posvet in so številni ostali pred zaprtimi vrati, ki jih je varovala varnostna služba.  Kakšne rešitve in spremembe so na ministrstvu obljubili kmetom ter ali so bili kmetje s slišanim na posvetu zadovoljni, pa v naslednji številki Vestnika.  

sindikat-kmetov-slovenije kmetje strateški-načrt protest anton-medved jože-podgoršek kmetijstvo
Kaj zdaj berejo drugi