vestnik

Kmetje zahtevajo dvig odkupne cene mleka na raven evropskega povprečja. Kmetijski minister: Pomembno, da prvi člen v verigi ne poči

R. Š., 24. 3. 2022
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Sindikat kmetov Slovenije je pred dnevi na mlekarne naslovil pisno zahtevo za dvig odkupne cene mleka za 5 centov po litru, zdaj so se predstavniki slovenskih mlekarn, Zadružne zveze Slovenije, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, Sindikata kmetov ter največjih trgovcev sestali še s kmetijskim ministrom Jožetom Podgorškom.

Kmetijski minister Jože Podgoršek je po današnjem sestanku dejal, da je mlečni sektor v Sloveniji zgled pri reševanju težav, in spomnil, da je le-ta že leta 2020 v času epidemije Covid-19 stopil skupaj in poskrbel, da se mleko zaradi zaprtja meje ni uničilo in zlivalo stran, ampak prodalo slovenskemu potrošniku ter s tem ohranili proizvodnjo mleka in obstoj živinorejskih kmetij. »Takrat je sektor deloval na način, da nikoli ni bil pod vprašajem niti liter slovenskega mleka na kmetiji«.


Plačila po kilogramu in ne več po litru


Sindikat kmetov Slovenije je na sestanku izpostavil, da je prireja mleka med najbolj zahtevnimi in najdražjimi panogami v kmetijstvu ter hkrati panoga, ki v slovenskem kmetijstvu ustvarja največ, tudi največ delovnih mest. Opozorili so tudi, na razmere na področju prireje mleka zaradi dviga vhodnih stroškov in drugih ekonomskih vplivov, ki bodo pospešeno pripravili kmete k razmisleku, lahko hitro obrnejo v negativni trend. Kot glavni razlog za morebitni upad prireje mleka so izpostavili nizko odkupna cena mleka.

Minister je izpostavil, da so se dogovorili za spremembo pravilnika glede enote za plačilo mleka, kot imajo urejeno v drugih državah EU. »Gremo v spremembo pravilnika, da se bodo lahko izvajala plačila kmetom po kilogramu in ne več po litru. S tem bomo lahko dnevno in tedensko spremljali in primerjali cene, da ne bo potrebno preračunavati.« Pogajanja s celotno verigo se bodo nadaljevala v ponedeljek, po besedah ministra je bilo danes je težko govoriti, da se bodo pogajanja zaključila z dvigom odkupne cene za 5 centov. »V ponedeljek bomo v isti sestavi nadaljevali s pogovori, cilj nam je poiskati pot, kako v najkrajšem času priti do povprečja EU.

Minister je še dejal, da so trgovci tudi izpostavili, da so pripravljeni na večjo dinamiko spremembe cenikov do mlekarn. »Zame je to zelo pomembna informacija, da se lahko javno komunicira morebitni dvig cene na način, da se s tem rešuje prvega v verigi, torej kmeta. Pomembno nam je, da prvi člen v verigi, vi kmetje, ne poči«.


Podgoršek se je dotaknil tudi stanja v sektorju zaradi vojne v Ukrajini. Dodal je, da samooskrba na mlečnem sektorju zelo dobra saj znaša 130 %, je pa njegova sektorja zelo odvisna od odkupnih cen. Opozoril pa je na posledice, ki jih že prinaša suša. »Zlasti na peščenih tleh so žita zelo prizadeta. V naslednjem tednu pričakujemo padavine, da nam namoči zemljo in bomo lahko šli v dognojevanje žit. Kljub temu, da smo proizvodnjo žit povečali glede na leta prej, nas je strah, da bodo suša in pa težave pri dobavi gnojil pustili posledice v višini in kvaliteti samih žit.« Mlečni sektor je po mnenju ministra zaenkrat še stabilen. »Kmetje imajo še nekaj zaloge krme, ker imamo nekaj ugodnih letin za nami. Stabilnost sektorja pa je zelo odvisna od odkupnih cen.«


Ljubljanske mlekarne dvigujejo ceno


Pred dnevi so iz Ljubljanskih mlekarn sporočili, da že od lanskega julija vsak mesec zvišujejo odkupno ceno mleka. »Samo v aprilu bomo ceno dvignili v povprečju za 1,5 centa/liter, in bo tako v primerjavi z lanskim aprilom za kar 24-odstotkov višja. Stroški prireje in predelave mleka v Sloveniji so zaradi posestne strukture in razgibanosti terena višji kot na intenzivnih ravninskih posestvih drugod po Evropi, zato slovenske mlekarne še toliko težje konkuriramo hitri rasti cen na ravni EU, ki podirajo rekorde zadnjih 20 let,« so opozorili v mlekarni in napovedali, da bodo odkupno ceno dvigali še naprej, saj lahko le tako zagotovijo razvoj ene najpomembnejših živilsko-predelovalnih panog v Sloveniji.

Povprečna odkupna cena mleka v Sloveniji je 0,35 evra na liter, povprečna cena v EU pa je po zadnjih podatkih 0,42 evra na liter mleka.

odkupna-cena mleko kmetijstvo jože-podgoršek ljubljanske-mlekarne