vestnik

V knjigi zbrali pričevanja o življenju v Trimlinih skozi stoletja

Jože Gabor, 11. 4. 2022
Jože Gabor
V Trimlinih so predstavili knjigo pričevanj o vasi in življenju v njej.
Aktualno

Prizadevali so si, da bi čim več besedil o Trimlinih napisali sami vaščani in da bi ob podatkih v knjigi dobile svoje mesto tudi pristne človeške zgodbe

V vaškem domu v Trimlinih so predstavili knjigo z naslovom Mozaik iz preteklosti in sedanjosti Trimlinov, v kateri so zbrali veliko pričevanj, dokumentarnega gradiva in fotografij o življenju v tej vasi skozi stoletja. 
Na predstavitvi so v kulturnem programu nastopili člani Kulturnega društva Trimlini ter glasbenik in avtor besedil Bela Szomi Kralj. Ob tem so pripravili še razstavo fotografij, ki so objavljene tudi v knjigi. Med njimi izstopa naslovna, na kateri so se vsi vaščani v šestdesetih letih prejšnjega stoletja fotografirali na mostu čez potok Črnec, ki teče skozi vas in se nedaleč od vasi izlije v reko Ledavo. Na prireditvi so opozorili, da kraja najbrž niso poimenovali po treh mlinih na potoku Črnec, kot so menili in v preteklosti zapisali nekateri, ampak po enem mlinu na Črncu s tremi mlinskimi kamni. 

trimlini, knjiga
Jože Gabor
V Trimlinih so predstavili knjigo pričevanj o vasi in življenju v njej.

Knjigo sta izdala Kulturno društvo Trimlini in Zavod za kulturo madžarske narodnosti Lendava. Uredila jo je Helena Zver, v uredniškem odboru pa so bili še Estika Danč, Ana Horvat, Jožef Gerenčer, Izabela Gyurkač, Irma Varga in Boštjan Vučko. Grafično je knjigo oblikoval Peter Orban. Na prireditvi sta obiskovalce uvodoma nagovorila predsednik Krajevne skupnosti Trimlini Jožef Gerenčer in predsednik Zavoda za kulturno madžarske narodnosti Lendava Mihael Šooš. 
O vsebini knjige in njenem nastajanju so se na odru vaškega doma pogovarjali urednica knjige Helena Zver, zgodovinar Tomaž Horvat, ki je napisal obsežnejše besedilo o prebivalstvu Trimlinov skozi čas, in Lili Kepe Kocon iz Zavoda za kulturo madžarske narodnosti Lendava. Helena Zver je povedala, da so si prizadevali, da bi čim več besedil o Trimlinih napisali sami vaščani in da bi ob podatkih v knjigi dobile svoje mesto tudi pristne človeške zgodbe: »Dragocen del publikacije so zgodbe, povzete po spominih nekaj starejših sovaščanov. Po prvotni zamisli smo želeli pripraviti zgibanko za slovesnost ob posvetitvi prenovljenega kipa svete Ane v vasi. Med raziskovanjem kipa pa smo večkrat naleteli na nove drobtinice iz zgodovine naše vasi, katere najstarejša omemba v najdenih virih sega v leto 1663.«

trimlini, knjiga
Jože Gabor
V Trimlinih so predstavili knjigo pričevanj o vasi in življenju v njej.

V knjigi o Trimlinih beremo o samem naselju, nekdanjem življenju in današnjih dogodkih. V drugem delu knjige pa na fotografijah, izbrskanih iz globokih predalov in albumov, pred našimi očmi zaživijo različni trenutki iz življenja in usode družin ter posameznikov. 
Avtorji besedil so sedanji in nekdanji prebivalci vasi Trimlini, ki je sedaj samostojna krajevna skupnost, nekoč pa je spadala pod krajevno skupnost Lendava. To so Samo Sankovič, Tomaž Horvat, Helena Zver, Jožef Gerenčer, Irena Babović, Ana Horvat, Julijana Horvat, Irma Varga, Žužana Sečko, Štefan Vida, Sindi Časar, Brigita Koren in Izabela Gyurkač. 
trimlini knjiga
Kaj zdaj berejo drugi