vestnik

Ko je za toploto zaslužen kamin

Tina Recek, 7. 10. 2018
Schiedel
Kaminski vložek, integriran v dimniški jašek, lahko postavimo v kateri koli prostor, saj tlorisno meri le 55 x 55 centimetrov.
Aktualno

Ko izbiramo kamin, smo pozorni na njegovo moč, ki ustreza tipu gradnje stavbe. V nizkoenergijskih hišah se lahko odločimo za kaminski vložek.

Pogled na prasketajoči ogenj v kaminu pomirja, njegova toplina pa ustvarja občutek domačnosti. Prostor, kjer se nahaja kamin, je središče doma in druženja. Na vprašanje, katerega bomo izbrali, v podjetju Kamini Kočevar odgovorijo, da je izbor ustreznega kamina odvisen od različnih dejavnikov. Ključno je, da izberemo kamin, ki po moči ustreza načinu gradnje stavbe. Pri tem smo pozorni še na ustrezen način prenosa toplote v prostor. Tako lahko izbiramo med toplozračnimi, akumulacijskimi kamini in termokamini. Toplozračni kamini grejejo prostor z izpihom toplega zraka. Vanje lahko vgradimo ventilatorske sisteme, kar pomeni, da lahko kamin s sistemom razvoda cevi postane vir ogrevanja glavnih bivalnih prostorov. Termokamini kot medij za prenos toplote uporabljajo vodo, s katero lahko prek centralnega ogrevalnega sistema ogrevamo celo hišo. Edina slaba stran tovrstnih kaminov je, da v njih ne smemo kuriti ob izpadu električne energije. S toplozračnimi kamini lahko ogrevamo tudi oddaljene prostore, s toplovodnimi (termo)kamini pa celo hišo. Trenutno se najpogosteje vgrajujejo akumulacijski kamini, ki oddajajo toploto v prostor postopoma, tudi do 20 ur po končanem kurjenju. Na ta način se izognemo pregrevanju prostora. Z njimi lahko ogrevamo prostor, kjer se nahaja kamin. Pri tem uporabimo za gorivo drva, toplovodni in toplozračni kamini pa so na voljo tudi za uporabo peletov.

Za vseljena stanovanja izberimo kaminske peči

V že vseljena stanovanja se po besedah sogovornikov iz podjetja Kamini Kočevar najpogosteje vgrajujejo kaminske peči zaradi enostavne vgradnje. Kaminske peči so prostostoječa ogrevalna telesa, v katerih lahko kurimo drva ali pelete. Imajo oblogo iz kamna, keramike ali pločevine. Nekatere omogočajo ogrevanje osnovnega prostora, pri pečeh z vgradnjo ventilatorskega sistema (pri pečeh na pelete serijsko, pri pečeh na drva opcijsko) z razvodom toplega zraka ogrevamo tudi druge prostore. Obstajajo peči, ki imajo vgrajen vodni register, kar omogoča, da s povezavo na sistem centralnega ogrevanja ogrevate celotno stanovanje.


Sodobna gradnja zahteva zrakotesne vložke

Kot rečeno, na izbor kamina zelo vpliva tip gradnje objekta, opozorijo v omenjenem podjetju. Zlasti pri pasivnih ali nizkoenergijskih objektih z nadzorovanim prezračevanjem je nujno potreben zrakotesni kaminski vložek. Kamin s takšnim vložkom deluje nemoteno, tudi če je v hiši podtlak ali nadtlak, in tako ne predstavlja elementa, ki bi povzročal izgube. "Ker so hiše čedalje bolj izolirane, se je potreba po energiji zelo zmanjšala.


Kamini so za nove tipe hiš pogosto predimenzionirani. Zato je treba pri nizkoenergijskih objektih izbrati primeren način ogrevanja s kaminom in toploto prerazporediti tako, da je učinkovito izkoriščena," še dodajo v dotičnem podjetju.

Kaminski vložek, integriran v dimniški jašek

Za vgradnjo v nizkoenergijske in pasivne hiše je po besedah Sandija Plaskana iz podjetja Schiedel primeren kaminski vložek, integriran v dimniški jašek. Ta je sicer nekaj večjih dimenzij kot dimnik sam. Pri tovrstnem kaminu oziroma kaminski enoti kot lesno gorivo uporabljamo polena. Je toplozračni kamin. Zrak iz prostora, v katerem je kamin postavljen, vstopa v betonsko oblogo dimniškega jaška skozi rešetko, nameščeno pod kuriščem, in se ob stenah kurišča ogreje, nazaj v prostor pa izhaja skozi rešetko, ki je nameščena nad kuriščem.


Termika torej poskrbi za samodejno kroženje zraka, zato ne potrebuje ventilatorja za izpih zraka v prostor. Dimenzijsko je kaminska enota izredno kompaktna, kajti tlorisno meri le 55 x 55 centimetrov. Vgradna mera je malenkost večja, saj jo je v lesenih oziroma montažnih hišah treba vgraditi s petcentimetrskim varnostnim odmikom od gorljivih materialov. Ker zavzame le malenkost več prostora kot običajna peč na drva, se jo praktično postavi v kakršenkoli dnevni prostor, jedilnico ali predprostor. Za kaminsko enoto je po besedah Plaskana še značilno, da se dimnik prične graditi šele z vrha betonskega ohišja in ne od tal, kot je to običajno. Tu je prihranek dvojen - najprej finančni, saj je dimnik za celo etažo krajši, drugi pa za prostor v pritličju, kjer bi dimnik stal, sedaj pa ga zaseda kamin, ki bi sicer bil postavljen ob dimnik oziroma pred njim.
kamin ogrevanje dimnik prezračevanje