vestnik

Škofov dekret o preklicu pravic župniku Alojzu Benkoviču buri duhove

Damjana Nemeš, 10. 7. 2020
Nataša Juhnov
Murskosoboški škof Peter Štumpf na naša vprašanja ni želel odgovoriti, je pa Škofija Murska Sobota objavila izjavo za javnost.
Aktualno

Ni še znano, ali se bo po izpolnitvi škofovega dekreta še našel prostor zanj v škofiji, župljani Cankove nezadovoljni, ker bodo spet ostali brez župnika. Benkovič: "Žal mi je, da moram tako govoriti o Cerkvi, kjer bi stvari morale biti drugačne, vendar drži, da si dober le, dokler te institucija potrebuje, potem pa te zavrže."

Alojz Benkovič, ki je bil lani premeščen iz Župnije Beltinci in imenovan za župnika na Cankovi in v Kuzmi, je prejšnji teden v torek prejel po pošti dekret murskosoboškega škofa Petra Štumpfa, da ga z 20. julijem razrešuje nalog župnika v omenjenih župnijah. Odgovora na vprašanje, kakšni so razlogi za razrešitev, do izdaje časopisa od škofa Štumpfa nismo prejeli, z ordinariata so na naša poizvedovanja sporočili le, da lahko vse dodatne informacije dobimo na spletni strani Škofije Murska Sobota. Tam so ta teden objavili izjavo za javnost. V njej so zapisali, da je škof Štumpf Benkoviča večkrat opomnil in mu je bil dan čas za premislek za prenehanje vztrajanja v neprimernih ravnanjih, ki kršijo kanone v zakoniku cerkvenega prava. »Večina obtožb v dokumentu se nanaša na to, da nisem dobil raznih soglasij glede nekaterih finančnih mehanizmov, ki so bili izpeljani ob ustanavljanju družbe Doum in Zavoda sv. Cirila in Metoda v Beltincih. Iz istih razlogov sem bil lani tudi premeščen,« je povedal župnik Benkovič.

Na dogajanje se je odzval tudi župan Občine Cankova Danilo Kacijan, ki je povedal, da je škofu Štumpfu poslal pisno prošnjo, da ga vabi na uradno srečanje za razjasnitev vseh okoliščin.

Spomnimo, beltinska župnija je leta 2006 ustanovila omenjeni zavod in družbo z namenom gradnje doma starejših, v sklopu zavoda je začela delovati tudi Glasbena šola Beltinci. Direktor družbe Doum je bil Benkovič, vendar je bil s premestitvijo v drugo župnijo razrešen tudi tega položaja. Ob gradnji doma za starejše in glasbene šole je bilo najetih za nekaj več kot 3,5 milijona evrov posojila. Kot je pojasnil Benkovič, jim je v desetih letih uspelo poplačati nekaj več kot 2,3 milijona evrov. »Moj načrt je bil, da bi odšel iz župnije takrat, ko bi bil ves kredit poplačan. Župnijo sem želel predati brez dolgov, vendar je bil pritisk škofa v zadnjih letih tako velik, da sem presodil, da je moje zdravje vredno več kot to,« je povedal Benkovič. Sam ne razume, zakaj ga škof razrešuje kot župnika v župnijah Cankova in Kuzma iz razlogov, zaradi katerih je bil že premeščen.

kuzma, velika-noč, blagoslov-velikonočnih-jedi, alojz-benkovič
Nataša Juhnov
Alojz Benkovič, ki je opravljal duhovniško službo v župnijah Cankova in Kuzma, bo moral 20. julija po dekretu škofa Štumpfa oditi in opraviti enoletno pokoro.

Eno leto bo moral preživeti v Stični

Benkoviču je bila izrečena odločba preklica duhovniških pravic z dodanim kazenskim predpisom, s katerim se od njega zahteva način življenja, ki se sklada z njegovimi duhovniškimi dolžnostmi. To pomeni, da mu je preklicana pravica do javnega maševanja, pridiganja, spovedovanja in delitve drugih zakramentov in zakramentalov, naložena pa so mu tudi pokorila, ki jih mora opraviti v enem letu, so še zapisali pri soboški škofiji. »Škof od mene pričakuje, da 20. julija letos predam župniji Cankova in Kuzma ter se že naslednji dan, torej 21. julija, zglasim v Stični, kjer bi moral bivati eno leto. Po tem enem letu bi bilo znano, ali bi se še našlo kakšno delo v duhovništvu zame. Prav tako je v dokumentu, ki sem ga prejel, zapisano, da bo škof ocenil, kolikšno je bilo oškodovanje beltinske župnije, ta dolg pa bi potem moral poplačati s svojim premoženjem,« razloži župnik, ki upa, da se mu bo s škofom vseeno uspelo dogovoriti in zadeve rešiti tako, da bosta obe strani zadovoljni. »Čeprav se bojim, da bo škofov dekret obveljal, torej da bom moral iti v Stično. Žal mi je, da moram tako govoriti o Cerkvi, kjer bi stvari morale biti drugačne, vendar drži, da si dober le, dokler te institucija potrebuje, potem pa te zavrže,« je dodal. V minulih dneh se je že sestal z nekaterimi pravniki, ki mu pomagajo pri sestavljanju odgovora škofu.

Ne želijo si, da bi se ponovila zgodovina

Novica o razrešitvi župnika se je hitro razširila tudi med župljani Cankove in Kuzme. Pri nedeljski sveti maši jih je Benkovič seznanil s položajem, v cankovski župniji pa se je na izredni seji sestal tudi župnijski in gospodarski svet. Kot je dejal eden od članov sveta, ki ne želi biti imenovan, o sklepih, ki so jih na seji sprejeli, še ne morejo govoriti. To bodo storili, ko bodo zadeve tako daleč, da bodo lahko obvestili tudi vse vpletene strani. »Lahko pa povem, da je bila večina župljanov cankovske župnije zelo zadovoljna z župnikom Benkovičem. Z dobrim odnosom in dostopnostjo je pristopil do vseh, zato si želimo, da bi ostal pri nas,« je dodala oseba, s katero smo se pogovarjali. Spomnila je še na preteklost cankovske cerkve, katere vrata so bila okrog leta 1970 zaprta s ključavnico. »Tega si več ne želimo.«

Medijske poletne nevihte 

Še isti dan, kot smo škofu Petru Štumpfu in Škofiji Murska Sobota poslali vprašanja v zvezi z razrešitvijo Alojza Benkoviča, je škof na svojem družbenem omrežju objavil zapis o »treskanju in bliskanju v soboški škofiji«. Po njegovih besedah mediji že od ustanovitve škofije vsako leto v juliju in avgustu povzročajo grmenje in treskanje in tudi letos se že od daleč napoveduje nevihta. »Vremenarji so iz tabora globoke države, ki bi radi zdraharije,« je zapisal škof, ki je dodal, da navkljub treskanju in bliskanju tudi tokrat ne bo nič, razen nekaj vznemirjenj in obrekovanj. Na koncu svojega zapisa je poudaril, da medijem ne bo dajal nobenih informacij in izjav ter da naj se zanje obrnemo na tistega, ki je naročil letošnje medijske poletne nevihte. 

Nataša Juhnov
Murskosoboški škof Peter Štumpf na naša vprašanja ni želel odgovoriti, je pa Škofija Murska Sobota objavila izjavo za javnost.
cerkev škof alojz-benkovič peter-štumpf
Kaj zdaj berejo drugi