vestnik

Lastniki prehranskih obratov: »Ko vprašaš, kako bi moralo biti, nimajo odgovora«

I.B., 17. 10. 2019
UVHVVR
Takšne kršitve so inšpektorji našli v pomurskih obratih.
Aktualno

Gostinci ob razkritju inšpekcijskih odločb opozarjajo, da ni mogoče vseh metati v isti koš.

Kot smo že poročali, je Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) lani opravila inšpekcijski nadzor v 958 prehranskih obratih po Sloveniji, tudi v Pomurju. Kršitve so inšpektorji ugotovili v 260 primerih. V minulih dneh so bile razkrite inšpekcijske odločbe, ki jih je UVHVVR izdala obratom, v njih pa so zapisane kršitve in roki za njihovo odpravo. Preverili smo, v katerih pomurskih obratih je bil opravljen nadzor in katere so bile kršitve. 

Nepravilnosti so inšpektorji odkrili v 60 prehranskih obratih po Pomurju. Najpogosteje so se navezovale na prepoved prometa z živili zaradi pretečenega roka uporabe, nezagotovoljene sledljivosti živil, niso bili zapisani alergeni, pa tudi na pomanjkljivo izvajanje učinkovitih postopkov spremljanja na kritičnih kontrolnih točkah v procesih (HACCP). Te kršitve so se nanašale na spremljanje temperature na kritični kontrolni točki v procesu vzdrževanja jedi na toplem, na preverjanje delovanja vbodnega termometra, na vzpostavitev ter obvladovanje tveganj za zagotavljanje živil in podobno. Velik del kršitev pa se je nanašal na čistočo. »Učinkovito očistiti prah in pajčevino izpod stropa obeh prostorov obrata«, »učinkovito očistiti hladilnike in zamrzovalnike, police za shranjevanje posode in tablice z oznako vrste sladoleda«, »sanirati zarjavele kovinske rešetke hladilnika za zelenjavo«, »učinkovito očistiti notranje površine nape, žleb in rešetke na napi, učinkovito notranje in zunanje očistiti mikrovalovno pečico ter učinkovito očistiti police za shranjevanje jedilne posode in police za shranjevanje začimb«, »čistilna sredstva in pripomočke za čiščenje namestiti v delih obrata, kjer se ne ravna z živili«, so le nekatere od zahtev, ki jih najdemo v odločbah. Lastniki obratov so dobili tudi roke za odpravo kršitev.

inšpekcijski-nadzor, uvhvvr
UVHVVR
Takšne kršitve so inšpektorji našli v pomurskih obratih.


V Pomurju so bile ugotovljene tudi hujše kršitve, zaradi katerih so inšpektorji 14 obratov začasno zaprli. Za primerjavo, v celotni Sloveniji so zaprli 44 obratov.

inšpekcijski-nadzor, uvhvvr
UVHVVR
Takšne kršitve so inšpektorji našli v pomurskih obratih.

Kaj pravijo ponudniki? 


Za mnenje smo prosili lastnico enega od lokalov na gornjeradgonskem območju, ki se je znašel na črnem seznamu. Dejala je, da se ji zdi žalostno, da se ti podatki objavljajo, sploh glede na strogo varovanje osebnih podatkov na drugih področjih. »Po eni strani je sicer to dobro, po drugi pa ne, sploh zato, ker pri nas inšpektorji niso našli hujših kršitev. Ljudje to gledajo in nas potem vse mečejo v isti koš,« pravi in še doda, da za zdaj slabih izkušenj z inšpektorji ni imela. Ob tem nadzoru pa tudi ni prejela denarne kazni. Sogovornica je opozorila na še en vidik: »Inšpektor ti ob obisku pove, da nekaj ni v redu, ko pa vprašaš, kako bi moglo biti, nam ne zna odgovoriti. Tudi dva inšpektorja si lahko zakon razlagata drugače.« 

inšpekcijski-nadzor, uvhvvr
UVHVVR
Takšne kršitve so inšpektorji našli v pomurskih obratih.

inšpekcijski-nadzor, uvhvvr
UVHVVR
Takšne kršitve so inšpektorji našli v pomurskih obratih.

Več o odzivu lastnikov gostinskih lokalov pa si lahko preberete v novi številki Vestnika. 

inšpekcijski-nadzor uvhvvr pomurje lastniki