vestnik

Koalicija se je seznanila s stanjem na področju davkov. Kakšne bodo spremembe?

STA, 14. 3. 2023
Twitter Vlada RS
Koalicijski vrh.
Aktualno

Koalicija se je na današnjem tretjem vrhu seznanila s stanjem na področju davkov in sprejela nekatera izhodišča. Davčna reforma bo po besedah predsednika vlade Roberta Goloba šla v smeri manjše obremenitve dela in večje obremenitve premoženja, kot je napovedoval že doslej. Koalicijska partnerja SD in Levica sta z razpravo zadovoljna.

Usmeritve glede davčne reforme po besedah premierja Roberta Goloba ostajajo takšne, kot so jih komunicirali do zdaj. Ker je Slovenija med članicami EU in Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj z največjo davčno obremenitvijo dela in med državami z najmanjšo davčno obremenitvijo premoženja, je izhodišče, da se s spremembami zmanjša obremenitev dela in po drugi strani nekoliko poveča obremenitev premoženja, je dejal. A najprej je po premierjevih besedah treba ugotoviti neto dohodek in dejansko premoženje posameznikov. Spremembe bodo šle tako v dveh fazah, najprej s povečanjem preglednosti baz podatkov na področju dohodkov in premoženja, nato pa v spremembe dohodninske zakonodaje in zakonodaje glede obdavčitve premoženja.


Golob spremembe in razbremenitve pri dohodnini napoveduje že z letom 2024, leto pozneje pa še spremembe glede obdavčitve premoženja. Za zdaj je izhodišče koalicije, da se sistem nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč ohrani, kot je, zato da ostane ureditev primerljiva s sedanjo.

"Razprava o davčnih spremembah bo javna, transparentna in široka. Iskali bomo družbeno soglasje," je dejal premier. Iz Slovenije želijo narediti bolj pravično družbo, kar je glavni namen davčne politike, je dodal.

koalicija vrh reforma davki šolstvo
Kaj zdaj berejo drugi