vestnik

Koalicijski poslanci vložili predlog za razrešitev Igorja Zorčiča z mesta predsednika DZ

STA, 6. 5. 2021
Sašo Švigelj
Igor Zorčič
Aktualno

Potem ko so vodje poslanskih skupin koalicije predsednika DZ Igorja Zorčiča s 47 podpisi v sredo pozvali k odstopu, so v četrtek v postopek vložili predlog za njegovo razrešitev. Podpisanih je 38 poslancev koalicijskih strank, a vodja poslancev SMC Gregor Perič zatrjuje, da imajo dovolj glasov za Zorčičevo razrešitev. Ta danes izjav ne daje.

Kot je v izjavi novinarjem v DZ pojasnil Perič, so predlog za Zorčičevo razrešitev vložili s koalicijskimi podpisi, za vse ostalo pa bodo poskrbeli. "Ne skrbite, glasov za razrešitev je dovolj," je dodal in zatrdil, da se drugi podpisi, torej iz vrst DeSUS, SNS in poslancev narodnih skupnosti, niso nikjer izgubili. Sicer pa je treba po njegovih besedah počakati na potek dogodkov.

Kdaj bi lahko odločali o Zorčičevi razrešitvi, če sam ne bo odstopil, bo po Peričevem mnenju jasno prihodnji teden. Pojasnil je, da so se v sredo s predsednikom DZ pogovarjali na zelo prijeten in konstruktiven način in sam verjame, da bodo pogovori tako potekali tudi v prihodnje.

Na vprašanje, ali je možnost za vrnitev predsednika SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v DZ, da bi v koaliciji pridobili en poslanski glas, je odgovoril, da je bila to vedno ena od možnosti. A se na srečanju z Zorčičem niso pogovarjali o tem: "Iskali smo zelo konstruktivne in predvsem gentlemanske rešitve."

Zatrdil je še, da jih Zorčič ni zavrnil, kot nekateri sklepajo zaradi današnje vložitve predloga za njegovo razrešitev. "Z njim smo se zelo lepo pogovarjali, predstavili naše poglede, on svoje. Ni bilo nobene zavrnitve. Dogovorili smo se, da si tudi on vzame nekaj časa za presojo in razmislek," je pojasnil Perič.

Spomnil je na parlamentarno prakso in na to, da pred tem primerom še niso na tak način razreševali predsednika DZ. "Z vidika integritete te funkcije si vsi želimo, da te potrebe ne bi bilo," je še dodal.

V opoziciji pa so kritični. "En dan koalicija reče, da ima 47 glasov, drugi dan pride realno z 38 glasovi. Če se to zgodi v vaši vasi ali ulici, vam rečejo, da si lažnivec," je v izjavi novinarjem dejal poslanec LMŠ Jani Möderndorfer. Če imajo res glasove za razrešitev predsednika DZ, naj po njegovih besedah z večino pokažejo, da je ustvarjena nova koalicija, vse ostalo pa da je navaden cirkus. Tudi to, da nekomu dajo možnost častnega izhoda in odstopa, po Möderndorferjevem prepričanju pomeni, da imajo težavo z glasovi in se bojijo, da bo nekdo tako kot prvič prelomil besedo.

Möderndorfer sicer pri tokratnem dogajanju ne vidi vzporednic z iskanjem glasov opozicije za konstruktivno nezaupnico. Kot je zatrdil, oni nikoli niso trdili, da imajo 47 glasov. "Večji problem je, če trdiš, da jih imaš, a jih nimaš, in je to argument, zakaj naj bi predsednik DZ odstopil," je menil. Prepričan je tudi, da sta nekdanja predsednika DZ Matej Tonin in Dejan Židan odstopila zato, ker sta vedela, da je vzpostavljena nova večina v DZ. Aktualni koaliciji pa po njegovem mnenju ne kaže zaupati, da ima večino.

Poslanec SD Franc Trček pa je v izjavi novinarjem dejal, da ne ve več, ali je "drugi razred osnovne šole ali DZ". Po njegovih besedah se zadnje pol leta učijo šteti do 50, ob tem pa je spomnil na dogajanje in stiske v zdravstvu.

Po mnenju Trčka bi verjetno tako kot na začetku mandata potrebovali razmislek in imenovanje predsednika ali predsednice DZ, ki bi uživala podporo vsaj dveh tretjin poslancev. Omenil je, da je že predlagal poslanskega kolega Predraga Bakovića. Na vprašanje, ali je torej po njegovih ocenah treba zamenjati predsednika DZ, pa je odgovoril, da je po njegovem mnenju treba zamenjati vsaj 70 poslank in poslancev.

Po mnenju SAB koalicija "s svojimi obupanimi potezami iz dneva v dan dokazuje, da nima zatrjevane večine glasov". "Včerajšnjih 47 poslanskih glasov za razrešitev predsednika DZ je do danes očitno izpuhtelo na komaj 38," so ocenili v pisnem odzivu.

V takšni situaciji je po njihovih navedbah "toliko bolj zavržno, da si koalicija prisvaja tudi večino glasov v delovnih telesih državnega zbora in s tem ruši pravilno razmerje med koalicijo in opozicijo ter opoziciji onemogoča normalno delovanje". "S tem koalicija ne samo krši 30-letno parlamentarno prakso, temveč tudi ustavo in četrti odstavek 33. člena poslovnika DZ. Vsi zakoni, ki bodo sprejeti v takem postopku, pa bodo lahko potencialno spoznani za protiustavne," so še ocenili v SAB.

Zorčič je namreč tudi po izstopu iz SMC in vstopu v poslansko skupino nepovezanih poslancev ostal na funkciji predsednika DZ. Koalicija je zato že konec marca predlagala njegovo razrešitev, a je na tajnem glasovanju v DZ za to glasovalo 45 poslancev, eden premalo. V koaliciji so že tedaj napovedali nov poskus.

Potem ko so vodje poslanskih skupin koalicije Zorčiču v sredo prinesli 47 poslanskih podpisov s pozivom k odstopu, je vodja poslancev SDS Danijel Krivec napovedal, da Zorčičevo odločitev pričakujejo do začetka prihodnjega tedna, sicer bodo znova vložili predlog za njegovo razrešitev.

Zorčič je v sredo napovedal, da bo opravil pogovore z določenimi poslanci in se odločil, kako naprej. Danes izjav ne daje oz. se od sredinih izjav nič ni spremenilo.

dz predsednik razrešitev predlog