vestnik

(KOBILJE) Kdaj bodo volitve in kdo bo kandidiral?

Rok Šavel, 19. 9. 2021
Nataša Juhnov
Izvoljeni kandidat, ki bo nadomestil preminulega Roberta Ščapa, bo na funkciji dobro leto do rednih lokalnih volitev.
Aktualno

Po nenadni smrti Roberta Ščapa funkcijo župana začasno opravlja Pavel Horvat, nadomestne volitve pa bodo na sporedu novembra.

Občinska volilna komisija, ki ji predseduje Tomaž Gregorec, sicer svetnik v Občini Moravske Toplice, je nadomestne volitve župana Občine Kobilje razpisala v nedeljo, 7. novembra, morebitni drugi krog bo 21. novembra. Novoizvoljeni župan bo svojo funkcijo opravljal le do izteka aktualnega mandata do rednih lokalnih volitev, ki bodo 20. novembra 2022.

Dva Horvata in Fras?

Med možnimi kandidati za župana se omenjata aktualni podžupan Pavel Horvat, ki je za Vestnik dejal, da še ni sprejel končne odločitve, in Darko Horvat, ki pa je za naš časopis kandidaturo potrdil. Oba sta tudi občinska svetnika, izvoljena na listi stranke SLS. Iz te stranke je izhajal tudi pokojni župan Robert Ščap. 

O kandidaturi razmišlja tudi Saša Fras, ki že tretji zaporedni mandat zaseda stolček občinskega svetnika. »V zadnjem letu sem prizadevno sodeloval pri sestavi in pravkar sprejeti strategiji razvoja Občine Kobilje. Dokončno odločitev o kandidaturi bom sprejel, ko bom skozi pogovore preveril voljo po sodelovanju pri izpolnjevanju programa, ki bo temeljil na povezovanju turizma, kmetijstva in malega gospodarstva. V teh treh dejavnostih vidim največje možnosti za razvoj,« pravi Fras.

Na zadnjih lokalnih volitvah je Ščap premagal Aleša Lutarja, Fras pa je bil za svetnika izvoljen ravno na Lutarjevi listi. Kandidata lahko predlaga politična stranka ali skupina volivcev, podprta z najmanj 15 glasovi, rok za vložitev kandidature pa je največ 25 dni pred volilnim dnem. V občini je sicer 466 volilnih upravičencev.

občina-kobilje nadomestne-volitve