vestnik

Kofola zastavila Radensko

M.H., 29. 7. 2022
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Razlog: obnovitev posojilne pogodbe iz leta 2017 (refinanciranje), ki ga ima Kofola pri banki Česká spořitelna.

Kofola je kot edina lastnica Radenske (spet) zastavila svoj poslovni delež oziroma celotno premoženje Radenske za osvežitev posojila, ki ga ima pri češki banki Česká spořitelna. To je razvidno iz vpisa spremembe pri družbi Radenska po sklepu murskosoboškega okrožnega sodišča. Informacijo o zastavi pa je na svoji spletni strani zadnje dni junija objavila tudi Kofola.


Ugodnejše refinanciranje kredita


Kljub napovedi službe za stike z javnostmi, da bo na novinarska vprašanja, povezana z vpisom hipoteke, izjavo za Vestnik danes podal direktor, najverjetneje Marian Šefčovič, predsednik uprave, smo z Radenske prejeli le pojasnilo finančne službe. Zapisali so, da je omenjena zastava namenjena za obnovitev obstoječega posojila Skupine Kofola. »Gre za obnovitev posojilne pogodbe iz leta 2017 (refinanciranje). Vsekakor je za družbo Radenska, d. o. o, kot za celotno Skupino Kofola to pozitivna sprememba, saj smo z obnovitvijo kreditne pogodbe dobili boljše pogoje.« Kot so še zapisali si lahko aktualne informacije o Skupini Kofola preberemo na njihovi spletni strani.

Prav na teh straneh pa je med informacijami za vlagatelje mogoče še prebrati, da je upravni odbor Kofole sprejel sklep, po katerem se je marca letos izvedel nakup lastnih delnic, in sicer največ 22.615 delnic Kofole v lasti Radenske. Prevzem teh delnic je bil izveden zunaj organiziranega trga neposredno od Radenske in po ceni enaki trgovalni, kot je veljala dan prej.

Ob tem spomnimo, da je morala Radenska leta 2017 kupiti pet odstotkov delnic Kofole, zanje pa je plačala več kot 18 milijonov evrov. Kmalu zatem je vrednost delnice močno padla. V povezavi z marčevskim prenosom delnic od Radenske nazaj k Kofoli dodajamo še ugotovitev zapisano v poslovnem poročila Radenske za leto 2020, in sicer, da cena na borzi ne predstavlja ustrezne osnove za merjenje poštene vrednosti finančne naložbe.

radenska kofola zazstava delnice