vestnik

Koledar mature ostaja nespremenjen. Kako bo potekala?

Vestnik, 21. 4. 2021
Twitter Vlada RS
Šolska ministrica SImona Kustec.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede koronavirusne bolezni so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc.

Popoldan bo seja vlade, še pred tem pa se bodo člani vlade sestali s svetovalno skupino pri ministrstvu za zdravje in se seznanili z aktualnimi epidemiološkimi razmerami. Vladna govorka Maja Bratuša je predstavila tudi podatke o incideni. Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 575,8, v Pomurju pa 492,1. Tedenska incidenca na ravni državi je 235,3, v pomurski regiji pa 186,2.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je predstavila potek izvedbe letošnje mature. Na maturo je letos prijavljenih več kot 17 tisoč dijakov, nekaj čez deset tisoč na poklicno in več kot sedem na splošno maturo. Izpeljana bo na način, kot je bil predstavljen že decembra, koledarja pa ostajata nespremenjena. 4. maja se prične splošna matura s pisanjem eseja iz materinščine, poklicna matura in nadaljevanje splošne mature pa bo 29. maja. Kustečeva se zaveda, da so maturanti v zahtevnem položaju, s predlogi in dialogi pa so dokazali, da so zreli in odrasli. "Zavedam se, da je že v običajnih razmerah zrelostni izpit velika prelomnica, sedaj pa je skrbi še več. Razmere se spreminjajo na tedenski ravni, temu pa je treba prilagajati smernice in iskati optimalne ukrepe," pojasnjuje in dodaja, da je bilo poleg vsebinskih prilagoditev treba pripraviti še protokole varne izvedbe. 

matura, test, pisanje
Pixabay
matura, test, pisanje

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je uvodoma spomnil na to, da so na osnovi pobude Državnega izpitnega centra in ravnateljev predlagali uvrstitev maturantov in zaposlenih, ki sodelujejo pri izvedbi in še niso bili cepljeni, v četrto prednostno skupino nacionalne strategije cepljenja. Osnovni namen za to odločitev je bil zmanjšanje tveganja za okužbe in zmanjšanje psihičnih obremenitev. Cepljenje bo potekalo ta petek, maturanti pa bodo za večji del maturitetnih obveznosti že zaščiteni. Ob tem je dejal, da je cepljenje le eden od ukrepov, pomembni pa so tudi drugi. Od omejitve stikov, prezračevanja, nošenja zaščitnih mask, razkuževanja rok... Opomnil je tudi na to, da je NIJZ že januarja za potrebe zimskega roka mature pripravil higienska priporočila, pozornost pozornost pa so namenili tudi organizacijski pripravi. Svetujejo, da maturanti prihajajo posamično, ohranjajo razdaljo, po pisanju pa naj posamično zapustijo šolske prostore. 

Strokovna svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje je 12. aprila sprejela sklep o izjemni možnosti prekinitve karantene za opravljanje mature in ga 19. aprila tudi dopolnila. Pred vsako obveznostjo v času trajanju karantene bo treba predložiti negativni PCR test, ki ni starejši od 24 ur. V teh primerih naj maturanti ne uporabljajo javnega prevoza, maturo pa bodo opravljali v ločenih prostorih, nadzorovali pa jih bodo učitelji, ki so covid že preboleli ali bili cepljeni. Če je za določen del mature predviden čas daljši od dve uri, bodo morali dijaki nositi zaščitne maske FFP2. 

dr
STA
Franc Vindišar, državni sekretar na ministrstvu za zdravje.

Darko Zupanc, direktor Državnega izpitnega centra, je poudaril, da koledar mature ostaja enak in prepričano so, da se bo vse lahko umirjeno izvedlo. "Glede na vire in vzroke za širjenje okužbe smo prepričani, da je izvedba mature majhna dodana nevarnost za širjenje okužbe." Meni, da izvedba v načrtovanih rokih prinaša več prednosti kot slabosti. Dodal je, da se zavedamo, da ta čas ni primerljiv z lansko covid situacijo, saj so številke okuženih višje kot lani. Je pa Zupanc opozoril na to, da so bile šole lani zaprte, zato je organizacija in izvedba letos bolj primerljiva.

Če bodo imeli dijaki v karanteni 4. maja negativen PCRR test, bodo maturo lahko pisali. Če bodo v času predvidenih rokov okuženi s koronavirusom, pa bodo z zdravniškim potrdilom maturo lahko opravljali jeseni. Kar bo enako, kot če bi jo pisali spomladi, zato bodo fakultete te kandidate počakali, dodaja Zupanc. 

novinarska-konferenca vlada-rs matura simona-kustec
Kaj zdaj berejo drugi