vestnik

Koliko Pomurcev je med stoterico najbogatejših v državi in koliko imajo pod palcem?

R.Š., 24. 11. 2022
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Revija Manager, ki jo izdajajo Finance, je tudi letos objavila seznam 100 najbogatejših Slovencev. Tudi Pomurcem je premoženje naraslo.

Najbogatejši Slovenci so letos postali še bogatejši, ugotavljajo pri reviji Manager. Stoterica najbogatejših Slovencev je namreč vredna 8,1 milijarde evrov, s čimer je dosežen nov rekord. Do 15-odstotnega povečanja premoženja v primerjavi z lani je po oceni revije Manager prišlo zaradi ogromnih lanskih dobičkov. Na vrhu ni prišlo do sprememb, saj si prvo mesto delita Iza Sia Login in Samo Login z družbo Outfit7. Oba imata premoženje ocenjeno na 345 milijonov evrov. Sledi pa družina Šešok, ki si lasti Iskro, s premoženjem v višini 300 milijonov evrov. Skok v prvo peterico je uspel tokrat Boštjanu Bandelju, ki je z družbo Belektron na račun trgovanja z emijskimi kuponi ustvaril kar 77,8 milijona čistega dobička, njegovo premoženje pa so pri reviji Manager ocenili na 295 milijonov evrov.

Še nekaj zanimivosti, ki so jih izračunali in odkrili v svoji analizi. 8,1 milijarde evrov, kolikor znaša premoženje 100 najbogatejših Slovencev, je ena tretjina zneska, ki ga imamo vsa slovenska gospodinjstva na bankah, 2,7-kratnik tržne kapitalizacije najvrednejše slovenske kotirajoče družbe na borzi Krke oziroma toliko, kolikor so vredne vse delniške družbe na ljubljanski borzi in 1/22 ocenjenega premoženja Elona Muska, ki naj bi bil po oceni Bloomberga vreden 180 milijard dolarjev.

In kdo so Pomurci, ki so se letos uvrstili na lestvico? Pri imenih ni sprememb, so pa spremembe pri uvrstitvah in ocenjenem premoženju.

36. mesto - Iztok Lipnik

Med regijskimi predstavniki v širšem smislu se je tudi letos najvišje uvrstil Iztok Lipnik, ki sicer ni Pomurec, a je 30-odstotni lastnik gornjeradgonskega podjetja Elrad International, ki izdeluje elektronske sklope za končne izdelke na področju malih gospodinjskih aparatov, električnih orodij, bele tehnike in avtomobilske industrije. Lipnik je po oceni revije Manager težak 59,9 milijonov evrov, kar ga uvršča na 36. mesto. Lani je z 44,8 milijoni evrov bil točno na polovici med stoterico.

6992223b86efb5c59a591a86f598b1bc
Bernarda Balažic Peček
Iztok Lipnik



41. mesto - Družina Puklavec

Družina Puklavec, ki sicer izvira iz Ormoža, je s Pomurjem povezana kot solastnica družbe Puklavec Family Wines Holding, ki je tudi lastnica ljutomerske družbe Ljutomerčan. Predmet izbora je bil do sedaj zmeraj prvi mož poslovnega imperija Vladimir Puklavec, kot lastnik največje vinske kleti v severovzodni Slovenije in matične družbe, ki spada med največje izvoznike slovenskih vin, ki pa je oktobra letos v 80. letu starosti preminil. Lani so njegovo premoženje pri reviji Manager ocenili na 41,7 milijone evrov, kar ga je takrat uvrščalo na 55. mesto.

puklavec-family-wines, vinar, agra
Puklavec Family Wines
Ormoška vinska klet Puklavec Family Wines.



59. mesto- Družina Polanič

Vrednost poslovnega imperija, ki ga je zgradil Stanko Polanič predvsem na področju gradbeništva in kmetijstva s Pomgradom in Panvito, del Intering Holdinga pa so sta tudi družbi Imo-real in Hakl IT, je zrasla za več kot deset milijonov evrov in je ocenjena na 48,2 milijona evrov. Lani so Polaničevi bili ocenjeni na 37,8 milijonov evrov, kar je zadoščalo za 61. mesto na lestvici najbogatejših.

09dc9b5503ed602ad68db76e1a544d5a
Branko Žunec
Stanko Polanič



100. mesto - družina Karoly

Edini zdrs na lestvici je doživela družina Karoly, ki si lasti podjetje GMT in se letos nahaja na dnu lestvice najbogatejših, čeprav je tudi njihovo premoženje pravzaprav naraslo. Letos so pri reviji Manager premoženje družine Karoly ocenili na 33,3 milijone evrov, lani so bili z 28,3 milijoni evrov na 95. mestu.

0ffb1790af7a1c7cd431d616031877a7
Nataša Juhnov
Tomaž Gider in Vladimir Karoly.

najbogatejši-slovenci premoženje revija-manager pomurci